– Språket er den aller viktigste nøkkelen til samfunnet, sier Ahmed Reza Montazeri.

Irakeren Thair Ahmed har vært i Norge siden 2013, og snakker godt norsk. Han sier til avisen at det var en farlig tilværelse i Irak. Så farlig at han valgte å flykte.

Fem år i fengsel

Han har fem år bak seg i fengsel i landet. Fluktruta gikk til Syria. Som man vet ble det etter hvert svært farlig å oppholde seg også i Syria, og dermed flyktet han til Tyrkia, sammen med mor, far og søstre.

Faren døde i Tyrkia, og familien reiste nordover i Europa. I dag har Thair sin mor og en søster i Sverige. Han har også en søster i Oslo.

Oslo - Borkenes

Den første uka i Norge befant han seg på et mottak i Oslo, før han ble overflyttet til Haslemoen.

Der var Thair en måned. Deretter gikk ferden til Borkenes mottak ved Harstad. Da vedtak om permanent oppholdstillatelse i Norge ble fattet, flyttet Thair Ahmed til Øksnes.

- Klare meg selv

- Jeg ville desperat fikse mitt eget liv. Jeg skjønte at jeg måtte lære norsk, og jeg skjønte definitivt at jeg måtte tjene mine egne penger.

Jeg skulle og måtte klare meg selv. Jeg gikk på norskopplæring, og søkte på større og mindre jobber. Jeg har banket på veldig mange dører, sier Thair. Han har også vært til sjøs etter at han kom til Vesterålen.

Øksnes - Hadsel

Han har tatt sikkerhetskurs for fiskere, jobbet med lossing og lasting, og på fiskemottak.

- Jeg fikk etter hvert høre om Norlense. Jeg har lært hjemme å handtere symaskin, og ville prøve meg i produksjonen her. Jeg var først på prøvetid, men etter åtte måneder ble det fast jobb. Her trives jeg veldig godt.

Godt råd

- Hva er ditt viktigste råd til de som skal etablere seg i Norge etter å ha flyttet hit?

- Du må lære deg språket. Dessuten må du skaffe deg et skikkelig nettverk, og selvfølgelig vise at du er en skikkelig person. Og du må stå på og jobbe og jobbe for å klare deg selv. Jeg er litt stolt av at verken Øksnes eller Hadsel har brukt en krone i sosialhjelp på meg. Jeg har tjent pengene mine selv.

Målet til 30-åringen er at han skal få familiegjenforening med kona Dina. Det vil ikke skje uten videre.

- Det er det første skikkelige tilbakeslaget jeg har fått siden jeg kom hit, sier han – samtidig som han viser frem bryllupsbildene av seg selv og sin vakre kone. Formalfeil med papirene gjør at UDI har anbefalt skilsmisse, og nytt ekteskap.

Håper på løsning

- Jeg vil nok klage på avslaget. Jeg har arbeidet i fire år på å lære meg norsk, skaffe meg jobb, hus og bil. Dina skal vite at hun kommer til en trygg tilværelse med en mann som klarer seg godt i Norge. Hun er god og venter på meg. Jeg har håp om at det løser seg og at jeg får henne hit snart, sier Thair.

Språket er nøkkelen

– Du må lære deg norsk, og du må samtidig ta ansvar for å integrere deg i samfunnet, sier afghanske Ahmed Reza Montazeri.

Afghaneren var en måneds tid i Norge under asylsøkerprosessen, før han kom til et mottak på Leknes. Derfra flyttet han til et annet mottak på Setermoen.

Positivt svar

- Den andre september 2003 fikk jeg positivt svar på min søknad om asyl. Jeg er fra et land som konstant er herjet av krig. Derfor ble jeg svært glad over svaret fra norske myndigheter, sier Montazeri til VA.

Dagen etter at vedtaket om asyl kom, startet Monazir norskopplæringen. Han gikk på skole på Setermoen frem til april 2004. Han søkte ulike alternativer for flytting, og fikk et tilbud i Hadsel.

Språket var viktigst

- Det var en fin opplevelse å komme hit til kommunen, og å kunne gjøre meg forstått uten tolk, sier Montazeri til avisen.

- Jeg fortsatte på norskkurs via et såkalt introduksjonsprogram. Det var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik som stod bak programmet, og jeg tror jeg var blant de første som gjennomførte.

Også Ahmad Reza Monazeri har familie, kone og barn som han ønsket gjenforening med.

Må ha jobb og lønn

- Ett viktig vilkår for å få lov til gjenforening er inntekt. Man må ha jobb, og kunne vise til fast lønn.

- Hva mener du er det aller viktigste man som asylsøker må gjøre for å klare seg i Norge?

- Språket er nøkkelen. Du må lære deg norsk. Dessuten må du ta ansvar for å integrere deg. Du må sørge for et nettverk som gjør at du kan ta deg frem i samfunnet, når det gjelder jobb, skole og fritid. Du må sørge for å bli kjent med så mange folk som mulig, sier Monazeri.

Roser skolen

- Hva synes du om opplæringen du har fått i Norge?

- Jeg er veldig godt fornøyd med norskopplæringen og med introduksjonsprogrammet, sier han.

- Han har hatt sin tørn i fiskeindustrien, både i Norway Seafoods og på Nordlaks. Ryggtrøbbel gjorde at han valgte å skifte beite til jobb på Bankplassen mottak på Melbu. Der fikk han selv ansvar for mindreårige, enslige asylsøkere.

Gode råd

- Det var fint å jobbe med disse ungdommene. Jeg har jo selv vært asylsøker, som har opplevd mye av det samme som disse. En forskjell er at disse ungdommene på mange måter var barn. De måtte blant annet følges opp med undervisning om lover og regler, og eksempelvis om brannsikkerhet på et mottaket.

Hadde traumer

Ifølge Ahmed Reza Montazeri hadde ungdommene dessuten  opplevd veldig mye vanskelig i sitt liv, og flere hadde mistet sin familie. De trengte særlig tett oppfølging, forklarer han.

Høsten 2010 begynte Montazeri å jobbe på Norlense, hvor han er produksjonsmedarbeider.

- Jeg trives veldig godt med jobben min, sier Montazeri til VA.