I forrige uke ble det oppdaget en kakerlakk på Sortland ungdomsskole, mens det i høst ble det funnet flere kakerlakker i svømmehallen i Sortland. Ifølge helse og omsorgssjef i Sortland kommune, Sture Jacobsen, har det vært flere kakerlakktilfeller i kommunen de siste fem seks årene.

- Vi går ikke ut i media dersom vi får melding om kakerlakkfunn i et bolighus, for eksempel. Men det er ingen hemmelighet at det har blitt funnet stadig flere kakerlakker i Sortland i løpet av de siste fem-seks årene, uttalte han til VOL tirsdag.

- Jobber veldig mye i Vesterålen Sortlandshallen åpner igjen mandag 2. mai: - Alle kakerlakkene er sanert For omlag to uker siden ble det funnet en koloni kakerlakker i Sortlandshallen. Nå skal de være borte og hallen åpner igjen førstkommende mandag.

Men det er ikke bare i Sortland at kakerlakkforekomsten er frekvent. Ifølge Geir Nilsen i Pelias Norsk skadedyrkontroll, har firmaet vært gjentatte ganger i Vesterålen for å rydde ut kakerlakker.

- Vi jobber veldig mye i Vesterålen, fra Melbu til Andøya. At det er mye kakerlakker der oppe, er ingen nyhet. Det er faktisk ingen regionener i Nord-Norge, kanskje med unntak av Ofoten, der det er så mange tilfeller av kakerlakker som i Vesterålen, sier han.

Hvorfor det er slik, synes Nilsen er vanskelig å svare på.

- Det har nok noe med at folk reiser mye der oppe og tar med seg kakerlakker fra varmere himmelstrøk. Vesterålen har også mange flerkulturelle som i noen tilfeller bringer med seg kakerlakker fra hjemlandet. Utover det, er det ikke så godt å svare på, forklarer han.

Forbundet med tabu Kakerlakk observert i nytt bygg på Sortland: - Kommunen har satt ut feller for å detektere kakerlakker I fjor invaderte kakerlakker Sortlandshallen. Nå kan et nytt kommunalt bygg være rammet.

Å få kakerlakker i eget hjem er et tabubelagt område, noe Nilsen tror er en medvirkende årsak til at man ikke hører så mye om det.

- Når det oppdages kakerlakker i offentlige bygg blir det slått opp i media. Men så og si alle hendelsene vi jobber med skjer i private hjem. For mange er det nok forbundet med mye skam at man trenger hjelp til å utrydde skadedyr, og derfor holder man kjeft om det sier Nilsen.

En annen faktor i så måte, er de skyhøye kostnadene som en kakkerlakkutrydning kan medføre.

- Det kan bli svindyrt. Jeg har for eksempel vært borti et tilfelle der kostnaden kom på nærmere 300.000 kroner. Huset til familien det gjaldt var totalt ødelagt av kakerlakker. De fikk ikke med seg noe ut, annen enn trusene de hadde på seg. Alle gjenstander var kondemnert og ble plassert i containere, sier han.

- Solgte infiserte møbler Fanget kakerlakk på Sortland ungdomsskole Sist torsdag ble det observert og fanget en Tysk kakerlakk på Sortland ungdomsskole.

Eksperten presiserer at det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp dersom man oppdager kakerlakker i hus eller leilighet. Noe man ikke må gjøre, er å selge hus og eiendeler med kakerlakker, uten å si fra.

- Vi hadde et tilfellet der en person solgte infiserte møbler som havnet i til sammen syv forskjellige ulike hus. Alle husene måtte gjennom skadedyrbehandling. Man er også ansvarlig når man selger skadeinfiserte møbler, sier han.

- Vær forsiktig

Ifølge Nilsen er det viktig å ta sine forholdsregler dersom man ønsker å forhindre forekomst av kakerlakker i eget hjem.

- Når man er på ferie må man være ekstra forsiktig. Ikke sleng våte klær på gulvet. Da blir de liggende og samle fuktighet og tiltrekker seg kakerlakker enkelt. Tørk klær og håndklær før de brettes og pakkes ned, sier han.

Nilsen understreker at det koster så lite å ta seg litt bedre tid når man skal pakke, siden konsekvensene kan bli såpass store.

- Det skal så lite til. To enkle kakerlakker kan, med riktig næring, bli til to millioner i løpet av et år, slår Geir Nilsen fast.