(Grafikken er interaktiv. Ved å flytte musepekeren over tallene kan du se tallene for hvert år)

Det viser ferske tall fra SSB. For perioden 2000-2016 ble det i gjennomsnitt igangsatt 97 boliger i dette området per år. 2016 bryter klart med trenden. Bare i 2014 og 2015 ble det igangsatt bygging av flere boliger enn i fjor.

Vokser

Økt boligbygging er ett område som går opp. Nordnorske Entreprenørers Service – NESO er glad for utviklingen.

For landsdelen er veksten rekordhøy. Det er målt en økning på 128 prosent i forhold til 2015. Vi må 34 år tilbake i tid før å finne tilsvarende vekst i byggeaktiviteten som i fjor. Boligbyggingen i Nord-Norge økte alene med 16 prosent, som er det høyeste nivået siden 1994.

NESO ber regjeringen om å gi mer gass

-Vår bransje er en indikator på helsetilstanden i landsdelen og dette viser at det er god fart i Nord-Norge.  Landsdelen trenger likevel impulser for fortsatt vekst og utvikling, sier Jensen.

– Vi ber derfor Regjeringen om en fortsatt satsing på infrastruktur og tilrettelegging for en vekst i viktige næringer som vind- og vannkraft, sjømatnæringen, mineralnæringen og intensivert leting etter petroleum/gass utenfor landsdelen, sier Jensen.

Vesterålen

Det er særlig tre kommuner i Vesterålen som har igangsatt mange nye boligprosjekter i 2016 i forhold til gjennomsnittet for perioden 2000-2016.

I Sortland ble det i fjor igangsatt 63 nye boliger. Gjennomsnittet for perioden er 48. I Øksnes ble det i fjor igangsatt bygging av 23 nye boliger. Gjennomsnittet for de 17 siste år er 10 per år. Og i Andøy ble det igangsatt 21 nye boliger i fjor, ifølge SSB. Gjennomsnittet for perioden er knappe fire boliger per år. I seks av de siste 17 år har det faktisk ikke blitt bygget nye boliger. Dette har blant annet sammenheng med at det er igangsatt bygging av et større boligprosjekt i Andenes sentrum.

Det ble igangsatt bygging av flest boliger på Sortland. I alt 63 boliger ble igangsatt i fjor. Lødingen og Bø hadde færrest, henholdsvis tre og fem nye boliger. I Hadsel ble det igangsatt 19 boliger, mens gjennomsnittet for de siste 17 årene er 27 nye per år.