– Ifølge noen rapporter vil det være mer plast enn fisk i havet innen 2050 hvis det fortsetter som nå. Det er både mikroplast og synlig plast som flyter rundt i havet, og det skaper konsekvenser vi kanskje ikke helt skjønner ennå, sa Jens Frølich Holte (H) på et folkemøte i Fjell kommune i Hordaland i forrige uke, skriver Bergensavisen.

Øker støtten

Holte, som er politisk rådgiver for statsråd Vidar Helgesen i Klima- og miljødepartementet, sier regjeringen, Venstre og KrF i budsjettforliket høsten 2016 ble enige om å øke støtten til innsatsen mot marin forsøpling.

Posten for 2017 ble økt fra 15 millioner til 35 millioner kroner.

– Det kommer sikkert aldri til å være nok til å dekke opp alt som burde vært gjort, men det er en start, sa Holte på folkemøtet.

Fra torsdag

Fra i dag, torsdag, og tre uker fremover kan det søkes om midler til rydding av plast langs kysten. Det er Miljødirektoratet som forvalter ordningen og vil ta imot søknader.

Fra i dag og tre uker fremover kan organisasjoner, foreninger og private aktører søke om midler fra Miljødirektoratet til rydding av plast.

– Det er nesten ingen begrensninger på hvem som kan søke om disse pengene. Det som er viktig er at aktivitetene er innrettet på å rydde plast langs strender. Det er en forutsetning at det bidras med egeninnsats, sier klima- og miljøminister, Vidar Helgesen til NRK.

Det omfattende plastforsøplingsproblemet har fått mye oppmerksomhet etter at en gåsenebbhval tidligere denne måneden måtte avlives på Vindenes på Sotra. Hvalen hadde tretti plastposer og annet plastavfall i magesekken.