Onsdag sprakk nyheten om at Hadsel kommune går sammen med Bømyr Eiendom og Norsea Group for å starte LoVe Miljøbase AS. Dette er et klart og tydelig frieri til regjeringen om å legge et oljevernsenter til Hadsel.

Torsdag uttalte Andøy-ordfører at han ikke er stresset og minnet på at regjeringen hadde satt et kriterie om kompensasjon for nedleggelsen av Andøya Flystasjon.

I januar 2016 var sekretariatet som utredet en oljevernbase i Lofoten og Vesterålen på rundtur i kommunene i regionene. Her fikk kommunene spille inn muntlige ideer før de i løpet av 2016 leverte sine skriftlige innspill.

Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik har vært offensiv sammen med Vågan kommune, Bømyr Eiendom og Norsea Group og lansert Fiskebøl som ideell lokalisering for en oljevernbase.

– Øksnes godt egnet

De andre ordførerne i Vesterålen mer er solidariske ovenfor Andøy.

– Jeg er enig med Jonni og mener at Andøy har gode poenger, sier Øksnes-ordfører Karianne Bråthen før hun fortsetter:

– For vår del mener vi har gitt et godt og faglig innspill som går mye mer på innholdet enn å peke på hvor det skal ligge. Vi peker på at ut fra kriteriene er Øksnes velegnet for en slik base, sier hun.

Øksnes har sendt inn sitt innspill til sekretariatet som har utredet oljevernbase i Lofoten og Vesterålen. Det kan du lese i sin helhet her.

«Gjennom denne høringsuttalelsen ønsker Øksnes kommune primært å bidra til et bærekraftig miljøsenter i Lofoten og Vesterålen Dette gjennom en objektiv drøfting av hva som bør legges til grunn for konseptet og dermed også for den endelige lokaliseringsbeslutning», heter det i uttalelsen.

– Vi har også pekt, helt til slutt på at Øksnes egner seg godt som en lokasjon for et oljevernsenter, sier Bråthen.

Kampen om oljevernsenter i Vesterålen fortsetter: Solsvik ikke stresset av opprettelsen av oljevernbase i Hadsel Andøyordfører Jonni Helge Solsvik blir ikke stressa av at Hadsel kommune har gått sammen med Bømyr Eiendom og Norsea Group for opprettelsen av Love Miljøbase. Solidarisk

Også Bø-ordfører Sture Pedersen er solidarisk.

– Andøya er i lys av lovnaden fra regjeringen en bra egnet lokasjon. En oljevernbase er en ypperlig anledning for regjeringen å innfri den lovnaden de har gitt til Andøy-samfunnet, sier han og fortsetter.

– At Hadsel er offensive er jo helt greit. Det må de få lov til å være. De har med seg offentlige selskaper som ser et potensial på Fiskebøl og da må de få lov til å gjøre som de gjør, sier Pedersen før han også presiserer som sine kolleger i Andøy og Øksnes at det først og fremst er innholdet som er viktig.

–  Vi i regionrådet har hele tiden fokusert på innholdet i et slikt senter og på mulighetene for at flere lokaliteter kan brukes. Nå er det innholdet som er viktigst, sier han.

– Slutt pjattet

Sortlandsordfører Tove Mette Bjørkmo er klar på at regjeringen nå må handle.

– Jeg synes regjeringen har vært alt for treig i sin utredning av en oljevernbase. De har tværet frem og tilbake og imens har de i Hadsel kommet opp med et godt alternativ for en base. Det er bra, og om det fører til flere arbeidsplasser i Vesterålen er det bra, sier hun.

– Jonni Solsvik sier en oljevernbase er en ypperlig mulighet for regjeringen å innfri lovnad om nyetbleringer i Andøy. Hva tenker du om det?

– Regjeringen kunne gått ut med en gang og sagt det. Det gjorde de ikke. Hvor mange signaler fra Andøy trenger de før de gjør noe. De må slutte å prate om to-tre arbeidsplasser her og tre-fire der. De må slutte å pjatte og heller gjøre noe.

Sortland sendte sitt innspill til sekretariatet i sommer, men har ikke lagt frem Sortland som mulig lokasjon.

– Vi la frem de ressursene vi har i Sortland, men vi ville ikke bli med på en lokaliseringsdebatt. Vi la vekt på å vise at vi kan bidra inn mot andre lokasjoner i Vesterålen, sier Bjørkmo.

Hadsel kommune, Bømyr Eiendom og Norsea Group satser friskt: Starter LoVe Miljøbase på Fiskebøl Bømyr eiendom, Norsea Group og Hadsel kommune starter selskapet Lofoten og Vesterålen Miljøbase. – Ikke konkrete

Lødingens ordfører Atle Andersen følger på.

– Satsingen i Hadsel er naturlig. Fiskebøl har vært langt fremme som lokasjon lenge og jeg syns det er naturlig at de satser som de gjør i Hadsel, sier han.

Også i Lødingen har de hatt runde med sekretariatet om oljevernbase, men spesifikke på lokalisering har de aldri blitt.

– Jeg har hatt en dialog mot Lene Gjelsvik i sekretariatet, hun har vært tydelig på at i denne prosessen så er det kun innholdet og kriteriet for lokalisering som er viktig. Vi har ikke spilt inn og vært veldig på offensiv med tanke på spørsmål om lokalisering, sier Andersen.

Han sier videre at lokalisering også er noe de av tidligere olje- og energiminister, Tord Lien, var noe de ble bedt om å holde unna diskusjonen i første omgang under et møte om temaet i fjor sommer.

Om Lødingen skulle bli aktuell ser Andersen for seg et område i Lødingen som kunne vært godt egnet.

– Vi jobber mye rundt Lødingen havn og en god lokalisering kan være mellom havna i Lødingen og Fiskeøya. Det er nok det som er mest aktuelt

Avgjørelse før valget

I 2015 ble det etablert et midlertidig sekretariat for oljevern-/miljøsentret i Lofoten/Vesterålen. Sekretariatets oppgave var å utrede og utvikle et konsept med forslag til lokalisering, arbeidsoppgaver, organisering og finansiering av sentret.

Etter det VOL forstår sendte sekretariatet som har utredet en oljevernbase fra seg sin uttalelse til regjeringen 15. februar. I løpet av et par uker blir denne offentliggjort.

Etter det VOL forstår vil det så gå slag i slag, fra en redegjørelse for innhold til en avgjørelse hvor et oljevernsenter skal ligge. Den avgjørelsen vil falle i god tid før stortingsvalget.