I forrige uke kom man internt i politiet til enighet om at Nordland politidistrikt i fremtida skal bestå av fem såkalte geografiske driftsenheter (GDE). Politimesteren ønsket i utgangspunktet én enhet i nordre del av fylket, med Ofoten, Lofoten og Vesterålen samlet.

Etter forhandlinger har man kommet til enighet om at Lofoten og Vesterålen blir en egen enhet. I forrige uke ble det også bestemt at Mo, Mosjøen, Bodø og Narvik blir hovedsete for hver sine enheter.

– En geografisk driftsenhet er et samarbeidsområde for politiet der man samarbeider om oppgaveløsning og hvor man har en felles ressursflyt. Innen for enheten skal man løse ulike politioppgaver, men i Nordland er vi så lite folk og så få enheter at det også vil bli et utstrakt samarbeid mellom enhetene, sier politimester Tone Vangen til VOL torsdag.

Avgjøres trolig neste uke

I tillegg til å bli enige om navn på enhetene, gjenstår nå kun beslutningen om hvor ledelsen for enheten Lofoten og Vesterålen skal sitte. Alternativene er Svolvær og Sortland.

– Jeg skal drøfte problemstillingene med de tillitsvalgte i neste uke. Jeg regner med vi lander en beslutning da, sier Vangen.

– Hvorfor er det ikke tatt en avgjørelse mellom Sortland og Svolvær enda?

– Da vi gikk inn i forhandlingene var forslaget at vi skulle ha fire enheter i Nordland, med Lofoten, Vesterålen og Ofoten samlet. Da sto valget om å legge ledelsen til Narvik eller Sortland. Da forhandlingsresultatet ble noe annet, måtte vi ha en ny runde for å belyse Sortland og Svolvær-bildet, sier Vangen.

– Lite å si for arbeidsplasser

Hun sier saken om de geografiske driftsenhetene har fått ufortjent mye oppmerksomhet.

– I prinsipp er det et spørsmål om hvor lederen for enheten sitter, og noe støttepersonell, men det betyr ingenting for oppbygging av enheten, og har lite å si for lokale arbeidsplasser. Ressursene innenfor en enhet skal være spredt etter behovet. Det betyr at ingen leder skal samle ressurser rundt seg, men jobbe for hele området og ha sitt støttepersonell også delvis spredt, sier politimesteren.

Hun sier at det vil bli tjenestestedslederen på Sortland eller i Svolvær som vil få en ekstra hatt som leder for den geografiske driftsenheten.

Politimesteren sier at det normalt sett er den største tjenesteenheten som har administrasjonsstedet, men at de i prosessen også vurderer andre faktorer.