Tungeskjærerne har vært en formidabel suksess etter premieren på filmfestivalen i Tromsø i januar, der den gikk for fulle hus over syv forestillinger. I morgen har filmen Norges-premiere. I den forbindelse har landets aviser gitt sin dom over Solveig Melkeraaens ferskeste film.

Søt og morsom

I Aftenposten får filmen terningkast fire. Anmelder May Synnøve Rogne mener filmen er både søt og morsom.

Samtidig skulle hun ønske at filmen hadde hatt en mer spisset tilnærming.

–Tungeskjærerne handler om at livet er mer enn lek, om å gi barn ansvar, og at maten vi spiser en gang har vært levende. Filmen burde nok problematisert barnearbeidet mer enn den gjør, og forsøket på å skape en konflikt mellom by og land er klisjéfylt og enkelt» skriver hun i anmeldelsen.

– God energi

En firer, eller fire stjerner, gir også Klassekampen, som blant annet skriver at filmen «speler inn i mange debattar kring oppseding, arbeid, skule og samfunnsutvikling».

Enda mer fornøyd er Dagens Næringslivs anmelder Øyvor Dal. Hun mener filmen har god energi som handler vel så mye om gleden over å mestre i generell forstand enn den gjør om tungeskjæring generelt.

– For lang og ufokusert

Aftenbladets hardtslående anmelder, Gunnar Gran, er enda mer negativ i sin omtale av filmen. Han mener at filmen lider av idefattigdom.

– Fornøyd

Selv er Melkeraane fornøyd med å havne i øvre del av skalaen.

– Barn er ærlige når de skal gi tilbakemeldinger, og alle de jeg har snakket med synes filmen er veldig god! Mange sier til og med at det er den beste og kuleste filmen de har sett i hele sitt liv. Barnas «anmeldelser» er de viktigste tilbakemeldingene, og når alle barn som har sett filmen her sør har lyst å flytte til Nord-Norge og bli tungeskjærere, så sier det mer enn alle voksne filmeksperters meninger til sammen.