På appen Discord, som opprinnelig er et chatte-forum ment for at folk kan chatte sammen mens de spiller dataspill, ble det delt private nakenbilder av en rekke vesterålsjenter, i «private rom» i apper og program som Discord.

Også jenter fra Harstad og omegn har opplevd at bilder av seg selv havner på avveie.

Også politiet i Harstad har fått flere henvendelser om nettsiden fra jenter som har opplevd at deres bilder deles fritt.

– På nettstedet ber folk om nakenbilder, og gir navn på personene de ønsker å se, sa betjent Marius Bergan i Harstad i februar.

- Hva om det var din søster?

Felles er det at bilder som var ment for en venn eller kjæreste spres for alle vinder.

– Det er veldig dårlig gjort. Jeg håper at de som deltar tar ansvar for andre og tenker gjennom sine egne handlinger. I tillegg til å være ulovlig, utgjør spredning av slike bilder en stor belastning for dem som rammes, sier Bergan.

Han håper at de som sprer bildene tenker på hva de ville følt om det samme skjedde med deres søsken eller venner.

Ikke førsteprioritet

Ifølge Bendiksen i Sortland er det svært ressurskrevende å etterforske saker som dette. Selv om det finnes elektroniske spor, er det ikke bare-bare å få ut informasjon om hvem som står bak delingen.

– En person sender en sms med bilde til en annen. Så går det lang tid, og vedkommende deler med en kompis, som deler med sine kompiser. Dette er utrolig vanskelig materie å gå inn i, sier han.

Han medgir at saken ikke står øverst på prioriteringslista, men at politiet har gjort en grundig jobb for å undersøke de fornærmede i saken.

– Vi har vært i kontakt med leverandøren av appen, og venter på videre svar fra dem. Noen svar har vi fått, og andre svar får vi senere, sier Bendiksen.

Politiet i Vesterålen fikk i januar flere henvendelser om bildedelinga, men det ble ikke innlevert så mange anmeldelser.

– Det sto på i en periode, men etter det har det vært rolig. Vi har ikke mottatt flere anmeldelser siden den gangen, sier politioverbetjent Geir Bendiksen i Sortlands-politiet.

Under etterforskning

I chatten på appen kunne man se at brukerne etterspør bilder av spesifikke, navngitte jenter. «Er det noen som har bilder av NN fra XX?» var gjennomgående spørsmål.

Lensmann Per Erik Hagen presiserte i januar at det er straffbart å dele bilder av andre uten samtykke.

Saken er fremdeles under etterforskning, så politiet har ingen resultater å meddele.

– Det er søkkanes vanskelig å søke opp de fornærmede, og hvem som har lagt ut bilder, sier Bendiksen.

Forebyggende i skolen

Da saken sprakk i januar, dro politiet ut til de videregående skolene for å forklare ungdommene alvorligheten i saken. I Harstad har man også vært i barneskolen for å snakke om deling av bilder med foreldre og elever.

– Folk må la være å sende bilder av seg selv naken. Ikke en gang til sin beste venn, for den beste vennen de har når de er 16, er ikke nødvendigvis deres beste venn når de er 21 år, sier Bendiksen.

Fra ungdommene har de fått positive tilbakemeldinger, ifølge Bendiksen.

– Forebyggendekontakten vår har fått mange spørsmål i ettertid, og det er mye ungdommene ikke vet. Det som kan være uskyldig lek med deling av bilder på veldig personlig nivå, kan utarte seg og bli noe annet om noen år. Den linken der forstår de kanskje ikke.

Han har ikke gitt opp håpet om å få tatt de som står bak, men tror det kan bli vanskelig.

Fildeling

I tillegg til chatteprogrammene, finnes også bilde- og videoforum på ordinære nettsider. Lenker til forum legges gjerne ut i grupper på Discord. Samtidig lenkes det også andre veien.

– Hvis man ønsker å være helt sikker på at bilder av seg selv ikke kommer på avveie, er den sikreste metoden å aldri dele i utgangspunktet. Den som er din venn eller kjæreste i dag, kan stå i en helt annen posisjon et år etterpå, har Marius Bergan uttalt til Harstad Tidende tidligere.

Etter at Harstad Tidende først brakte saken om barn og unge som deler nakenbilder seg imellom, har politiet fått flere henvendelser.

– Skoler ønsker at vi skal komme på besøk. Vi har også fått kontakt med jenter som opplever at bilder av dem deles på nettet.

Bergan sier at foreldre bør følge med på hva barna gjør i den digitale verdenen.

– Discord er i utgangspunktet et uskyldig verktøy for å chatte med andre gamere, men det er viktig å være en del av barnas digitale liv, sier han.