Han understreker at noe av det komplekse ved Kystvakta, er at det er ulike sett som styrer virksomheten. Kystvaktas hovedoppgaver, som fiskerioppsyn, miljøoppsyn, redningsbistand og toll, kan ha utgangspunkt i både den militære delen, men også justis-delen av oppdraget.

Les også: Feiringa av Kystvakta er i gang

– Vær tydelig og trygg

– Når jeg ser på hva dere har av ansvarsområder blir jeg fylt av ærefrykt. Jeg er imponert over det dere står i hver dag i den daglige oppgaveløsningen, sa Busch i sitt foredrag.

Han snakket videre om modell for å styre atferd: enten i forkant av en uønsket hendelse - altså den proaktive, forebyggende, eller i etterkant.

– Jo mer dere gjør på proaktiv side, jo mindre uønskede hendelser vil vi få, sa Busch.

Men med Kystvaktas ulike funksjoner, presiserte Busch viktigheten av å klargjøre hvilken hatt man har på. Han mener at det må være en etablert trygghet allerede i «sporvalget», for å kunne håndtere akutte situasjoner.

– Skal vi få til en god oppgaveløsning, må vi ha klarhet i rollen, forstå det vi holder på med, og ha trygghet i sporvalget, sa Busch.

Les også: Det er et strålende program, og strålende gjester

Formålet er viktig

Busch mener at Kystvakta bør stille seg selv spørsmål om når man er på «etterforskningssporet».

– Når er jeg på et oppdrag som er ren kontroll? Når er det forebyggende? Når er det suverenitetshevdelse? Når det er livreddende oppdrag, sier det seg kanskje selv. Men ellers er det viktig at man er klar på hvilken man rolle man innehar til enhver tid.

Busch hevder at det som kan klargjøre skillet mellom når Kystvakta er forsvar og når Kystvakta er politi, er formålet.

– Ved maktanvendelse skjerpes kravene til kvalitet ytterligere. Tvangstiltak skal kun skje hvis det er helt nødvendig og forholdsmessig. Etterforskning skal foreligge når det ligger en anmeldelse til grunn, eller når andre omstendigheter gir grunn til å etterforske om det har vært straffbare forhold.

– Bra i det daglige

Med henvisning til en rekke saker som har vært oppe for Høyesterett, slår Busch fast at Kystvakta i det daglige er gode på å være tydelige på hvilken rolle de innehar.

– I de få tilfellene det Kystvaktas maktanvendelse settes på spissen, får vi en utfordring. Men i det daglige er det bra. Det er all grunn til å si at hovedtendensen er mer enn tydelig, da Kystvaktas hovedopptreden i feltet har stått seg i Høyesterett.