Øksnes og Andøy er allerede godt i gang med å utarbeide kulturminneplaner for sine kommuner, som skal presentere hva de har av kulturminner og si noe om hvordan disse skal forvaltes.

Sortland går nå i gang med det samme, og fikk før helga beskjed fra Riksantikvaren at de er én av 57 kommuner som i år får 100.000 kroner til å lage kulturminneplan.

I Nordland får også Fauske, Flakstad, Hamarøy, Hemnes og Værøy midler.

Pengene får de gjennom prosjektet «Kulturminner i kommunen», som skal styrke kompetansen og gi bedre oversikt over hva som finnes av kulturminner ute i vårt langstrakte land. Riksantikvarens mål er at 90 prosent av norske kommuner skal ha vedtatt planer med særlig fokus på kulturminner innen 2020.

Fullfinansiert

Da formannskapet i Sortland godkjente planprogrammet for kulturminneplanen i sitt januar-møte, vedtok de at arbeidet kunne starte når planen var fullfinansiert. Prosjektet har et budsjett på 284.000 kroner, hvor kommunen selv bidrar med egeninnsats til en verdi av 184.000 kroner, mens det søkes om de resterende midlene. Tildelingen fra Riksantikvaren betyr at kommunen nå kan gå i gang med arbeidet.

– Det er en omfattende prosess vi nå skal ta fatt på. Målet er å bli ferdig våren 2019, sier assisterende direktør i Kulturfabrikken, Mona Dahl.

Planprogrammet, som sier noe om hvordan arbeidet skal gjennomføres, legges ut på høring etter påske. Det legges opp til bred deltakelse i prosessen.

– Det vil bli arrangert møter for innbyggerne, og vi håper på stort engasjement, sier Dahl.

Viktig plan

Arbeidsgruppa vil bestå av Åsa Elstad og Brynjar Pettersen ved Museum Nord, én representant fra Kulturfabrikken, én fra kommunens avdeling for teknisk og service, én representant fra Sortland historielag samt en innleid konsulent i 10 prosent stilling.

– Hva vil det bety for Sortland å få på plass en slik plan?

– Det betyr at vi får gjort noen prioriteringer av hva vi skal bevare for ettertida. Det gjør at vi vil være i forkant, for eksempel når det kommer til byggesaker, og det vil være mye enklere å gi gode innspill når man har gjort en slik prioritering. Vi har flere bygg i Sortland som er regulert til bevaring, men vi mangler en helhetlig plan.

– Også tror jeg selve prosessen vil bli viktig for å sette fokus på kulturminner. Planen kan også bli et nyttig verktøy for skoleverk og reiseliv, avslutter Dahl.