KOMPROMISSLØS AUF-leder Mani Hussaini vil ikke ha noe kompromiss om oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.
(Foto: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet)

KOMPROMISSLØS AUF-leder Mani Hussaini vil ikke ha noe kompromiss om oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet

AUF-sjefen ber Ap snu om oljeaktivitet

Oljeaktivitet utenfor sårbare områder i Lofoten er selve lakmustesten for Arbeiderpartiets klimapolitikk, mener AUF-leder Mani Hussaini.

I en tale på åpningsdagen til Aps landsmøte anmodet han partifellene om å avvise kompromissforslaget som er lagt fram. Der tas det til orde for konsekvensutredning av noen av de omstridte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Hussaini kalte forslaget et «såkalt kompromiss».

– Det åpner for fremtidig oljeboring i det mest sårbare området, slo han fast.

Hussaini understreket at kunnskapsgrunnlaget allerede er godt nok for å droppe oljeaktivitet og pekte videre på at heller ikke AUF ber om varig vern av hele området.

– Konsekvensutredning er det første juridiske og formelle steget mot en åpning, sa Hussaini.

– Dersom vi virkelig er ute etter ny kunnskap, bør vi vente på forvaltningsplanen i 2020. Det er dette som vil være i tråd med Aps politikk, nemlig en føre-var-holdning. Konsekvensutredning nå er ikke å velge kunnskap, det er å ignorere kunnskap, slo AUF-lederen fast.

Fakta om striden om oljeutvinning utenfor LoVeSe:

* Diskusjonen om oljeboring i havet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har rast siden midten av 1970-tallet.

* Høyre og Frp ønsker oljevirksomhet her, og Ap har ønsket å utrede konsekvensene. De andre partiene på Stortinget vil ikke ha petroleumsvirksomhet i disse områdene.

* Aps programkomité har foreslått en tredelt løsning: Utenfor Lofoten skal et belte på 50 kilometer fra land være petroleumsfri sone. Hele Vestfjorden defineres også som petroleumsfritt område. Området lengst unna Lofoten, Nordland VI, åpnes for konsekvensutredning. For områdene Nordland VII og Troms II skal man vente på oppdatert kunnskap.

* Søndag 19. mars var det klart at et flertall av fylkespartiene sier ja til kompromisset. Aps landsmøte 20. til 23. april tar den endelige avgjørelsen.

* Høyre og Frp er i denne stortingsperioden bundet av samarbeidsavtalen med KrF og Venstre som sier at det ikke skal åpnes for en konsekvensutredning av områdene.

* Høyres landsmøte vedtok 18. mars konsekvensutredning av alle tre områder.

* Motstanderne frykter konsekvensene for natur, miljø, fiskerinæring og turisme ved et stort oljeuhell. Tilhengerne mener faren for uhell er svært liten.

* Oljedirektoratet anslår at det finnes 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter i de undersøkte havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. 36 prosent av forekomstene er gass, 64 prosent olje.

Mer å lese på vol.no:

 
VOLs debattregler:
1. Debatt på VOL forhåndsredigeres ikke.
2. Trakassering, trusler eller hatske meldinger blir slettet.
3. Forøvrig oppfordrer vi til en saklig og respektfull tone i debatten.

Leses nå:
Nyheter

Aktører fra hele landet vil kjøpe Coop Prix-bygget i Bø

Prixbygget på Straume i Bø har ligget ute for salg i knappe tre måneder. Selv om det fortsatt ikke foreligger noe bud, blir interessentene stadig flere.

150 turnere til ungdomsstevne på Melbu i mai

19.-21. mai arrangerer Melbo Turnforening ungdomsturnstevne for ungdom fra 13 år og oppover. Dette er første gang et slikt arrangement arrangeres i Nordland.

– Vil i realiteten bety fritt skolevalg

Politikerne i Øksnes diskuterer om de skal åpne for fritt skolevalg i kommunen, eller om de skal stramme inn kriteriene for skolebytte. Forslaget som ligger på bordet fra rådmannen vil i realiteten innebære fritt skolevalg.

Noen kveiter bør du ikke spise

Det er trygt å spise kveite under 100 kilo, men er de enda større, er det så mye uønskede stoffer at det frarådes å spise fisken.

Sandberg mener Ap er bakstreversk om pliktordningen

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) utfordres av Ap på hvordan man skal sikre arbeidsplasser ved fiskerianlegg i Nord-Norge dersom pliktsystemet skrotes.