Fredag skrev Kongen under på et forslag som er sendt til Stortinget. Departementet skal for ettertiden kunne kreve virksomheter som driver med turistfiske å rapportere hvor mye fisk turistene egentlig tar.

Departementet ber også om en hjemmel til å kreve at noen sportsfiskere kan pålegges å gi opplysninger om fangsten.

Videre ønsker regjeringen at alle som driver med turistfiske skal registrere seg. Det blir ikke en ordinær konsesjonsordning, men det etableres en plikt til registrering av virksomhetene.

– For eksempel kan det fastsettes vilkår om registrering av fartøy som turistvirksomhetene bruker til utleie, skriver departementet i forslaget til Stortinget.

Dersom turistfiskebedriftene grovt krenker reglene for turistfiske, eller blir tatt flere ganger for brudd på reglene, kan godkjenningen til å drive med turistfiske bli inndratt.

– Formålet er i utgangspunktet ikke en pønal (strafferettslig) tilbakekallsordning, men en ordning som medvirker til at virksomhetene prioriterer å gi nødvendig informasjon til myndighetene, skriver departementet i forslaget.

Det understrekes også at godkjenningen ikke automatisk skal trekkes tilbake selv om vilkårene etter loven er oppfylt. Forvaltningen må gjøre en konkret vurdering av om den ansvarlige er egne til å drive en turistvirksomhet med de krav til rapportering som det innebærer. Tilbakekallet skal også bare gjelde for en periode.

Gammel sak

De nye turistfiskereglene er et eksempel på at ting tar tid i staten. I 2011 la et utvalg (Turistfiske i sjø) enstemmig fra forslag til hvordan turistfiskereglene burde endres. Forslagene lå i departementet i de to siste årene av Regjeringen Stoltenbergs periode, og ble først sendt på høring i september i fjor, fem år etter at utvalget hadde fremmet sine forslag. Utvalget som kom med forslagene i 2011 ble satt ned i 2010, og cirka 30 høringsinstanser har uttalt seg om forslagene.

Ingen krav

Turistfiskebedrifter har i dag ingen plikt til å rapportere fangst, eller å registrere båter som brukes til utleie. Sportsfiskere har heller ingen plikt til å gi opplysninger om fangst, slik regjeringen foreslår de kan få. Departementet viser til at dette står i kontrast til yrkesfiskerne, som både har registrerings- og rapporteringsplikt.