Det var tirsdag 18. april at Mattilsynet besøkte den aktuelle gården med rundt 165 sauer etter å ha mottatt en bekymringsmelding.

Melderen hadde reagert på at dyra var tynne og at det var mye møkk i fjøset.

Mattilsynet fant at sauene ikke var klippet siden våren 2016 og at flere dyr hadde mistet ulla på større eller mindre deler av kroppen.

Avmagret

– Noen få (5-6) dyr ble kjent på over ryggen, disse bar preg av å være i under middels til dårlig hold, med lite muskelsetting langs ryggraden og ryggtakker/ribbein som var lett synlige der ulla var borte. Andre dyr så ut til å kunne være i et mer normalt hold, det var likevel vanskelig å vurdere dette sikkert. Dyra beveget seg i hovedsak greit, heter det Mattilsynets rapport.

Avlivet sau

En sau var så avmagret at det måtte avlives på stedet.

– Ett dyr var så svekket at det falt sammen etter å ha gått noen få meter, skriver Mattilsynet.

En annen sau var også sterkt avmagret, men var satt i egen binge for separat foring.

Møkk

Mattilsynet fant også at meldingen om mye møkk i i fjøset var korrekt.

– I de fleste bingene i fjøset var det store mengder møkk over strekkmetallet. Flertallet av dyra hadde ikke mulighet til å ligge på rent og tørt underlag, men var nødt til å legge seg direkte i møkka. Flertallet av dyra var sterkt skitne under buken og på beina, heter det rapporten.

Flere vedtak

Mattilsynet skriver videre at bonden har fått flere vedtak og tidligere varsel om avvikling av gården, men at forholdene er blitt rettet opp. Disse sakene går tilbake til 2013 og 2014.

– Vi vurderer at du nå er tilbake i tilnærmet samme situasjon som da disse vedtakene ble fattet, skriver Mattilsynet.

Avvikling

Mattilsynet har derfor fattet vedtak om avvikling av gården innen 25. april.

– Dette kan skje ved at dyra overlates til andre, slaktes eller avlives. Dyr som i denne prosessen viser seg å være for svake til å kunne ha god velferd gjennom lammingsperioden må avlives, skriver Mattilsynet.

VOL får opplyst at sauene nå er fjernet fra gården og at noen av dem er overtatt av en annen sauebonde.

Forbud mot dyr?

Mattilsynet skriver videre at man vurderer å ilegge bonden forbud mot å drive med dyr.

– Vi gjør oppmerksom på at Mattilsynet vurderer å gi deg et forbud mot å drive med dyr. Et slikt aktivitetsforbud vil kunne omfatte en eller flere dyrearter, alt dyrehold eller bare dyrehold over et visst omfang, og gjelde for en bestemt tid eller på ubestemt tid. Vi vil komme tilbake til dette i løpet av mai måned, skriver Mattilsynet.

Bonden som eier dyrene sier til Vol at han ikke ønsker å kommentere saken.