Slik så Richard og Eves plan ut på kartet. Foto: Norwegian Orca Survey

Det har vært noen helt spesielle uker i Brønnøysund, hvor fem spekkhoggere for alvor har satt Trælvikosen på kartet nasjonalt. Tre voksne hunner og to kalver har vært sperret inne i osen siden 2. mai, med begrenset tilgang på mat.

Etter hvert begynte man å frykte at hvalene rett og slett skulle sulte i hjel.

Redning fra Vesterålen

Redningen for de fem dyrene ble to hvaleksperter fra Vesterålen. Richard Karoliussen og Eve Jourdain i Norwegian Orca Survey på Andenes har forsket på de lokale spekkhoggerbestandene i Vesterålen og Senja over flere år. Da de ble oppmerksomme på situasjonen som utspant seg lenger sør i fylket, klarte de ikke sitte stille og se på. Onsdag for halvannen uke siden dro de på eget initiativ ned til Brønnøysund.

– Vi observerte dem i et par dager. Slik vi kjenner dyrene, kunne vi se at de ikke hadde det bra, og de hadde lite tilgang på mat, forteller Richard på telefon fra Brønnøysund.

– Hvalene har gått inn i et trangt strekk på rundt én kilometer, for så å komme inn i en stor os. Sannsynligvis har det skjedd under jakt av fisk. Når de så har spist ferdig har de ikke turt å gå ut igjen gjennom strekket, som bare var et par meter dypt, forteller Karoliussen.

Redd for å stresse dyrene

Han og Jourdain dro hjem igjen til Andøy og la en plan for hvordan de skulle klare å redde hvalene.

– Hvis du stresser dyrene kan de gå på land. Særlig i et grunt og langt strekk som her, var det en risiko. Derfor brukte vi god tid og skaffet oss så mye fakta om dyrene som mulig, for å forsikre oss om at de trengte hjelp, forteller Karoliussen.

De forhørte seg med verdensledende forskere på spekkhoggere i Canada, lot seg inspirere av en lignende hendelse i Alaska i 1994 og laget en egen Facebook-gruppe for å engasjere lokalbefolkningen i Brønnøysund. På et døgn hadde den 1500 medlemmer, som sa seg villig til å stille med båter, kajakker og utstyr. 17. mai reiste de to forskerne ned fra Andenes til Brønnøysund for å forberede redningsaksjonen.

Vellykket aksjon

Lørdag ettermiddag gikk de i gang. Rundt 100 personer var direkte involvert i aksjonen. Sivilforsvar, Røde Kors og redningsskøyte var også klare til å bistå ved behov. Like før 20.30 lørdag kveld, etter rundt fem timers arbeid, var hvalene omsider ute av osen og i åpent hav.

– Det var en ordentlig god følelse, sier Karoliussen.

– Vi ledet dem ut av osen ved å gradvis, over lang tid, gi dem mindre plass. Vi overvåket dem med drone under hele prosessen for å se til at de ikke ble stresset, forteller han.

Forskerne fulgte hvalene i tre-fire nautiske mil, og så til at de dro rett ut i storhavet.

Stort engasjement

Andværingene roser lokalbefolkningen i Brønnøysund.

– Det var nok ikke alle som hadde tro på lille Norwegian Orca Survey fra Andøya da vi først la fram planene, men vi har opplevd en massiv støtte i Brønnøysund. De har engasjert seg stort, og uten dem hadde vi ikke klart dette.

Søndag reiser Karoliussen og Jourdain tilbake til Vesterålen, slitne, men med en viktig erfaring rikere.

– Når det dukker opp slike ting, må vi trå til. Det er ikke så mange andre som er så dedikerte, og som driver helårig forskning på spekkhoggere. Vi skal nå skrive en forskningsrapport om redningsaksjonen, som kan brukes i framtida om noe lignede skulle skje igjen, avslutter han.