– Vi har nå forflyttet oss østover slik at vi til enhver tid arbeider mellom 30 og 50 nautiske mil unna der fisket foregår, sier finansdirektør Sven Børre Larsen i TGS.

– Gjør det vi skal

Da OD ga seismikkselskapet tillatelse til å begynne undersøkelsene av området nordvest for Tromsø, var det betinget på at undersøkelsen «utføres med aktsomhet og uten å være til hinder fiskeriaktivitet i området.»

I tillegg ble det frarådet at innsamling av seismiske data gjennomføres i den vestlige delen av undersøkelsesområdet så lenge det er fiskeriaktivitet, samt i periodene hvor det pågår direktefiske etter blåkveite.

I en kommentar til tillatelsen skriver Havforskningsinstituttet at innsamling av data ikke bør foregå fram til 15. mai på grunn av gyting.

16. mai startet Polar Empress seismikkskytingen.

– Vi gjør det vi skal, og nærmest mer enn vi er forpliktet til, for å få dette til å fungere godt, sier Larsen.

Han forteller at selskapet har løpende og åpen dialog med både Oljedirektoratet og fiskerne i området.

– Vi har i tillegg en egen fiskeriekspert om bord som fortløpende koordinerer med fiskebåtene slik at vår seismikkaktivitet kan tilpasses deres aktivitet.

– Ikke opp til oss

– I oppropet om skytestans hevdes det at skremmeeffekten som resulterer av seismikkskytingen fører til stor fangstreduksjon 85 nautiske mil unna området dere jobber i. Har dere tatt høyde for dette?

– Det er ikke opp til oss å definere reglene. Det blir opp til Oljedirektoratet, Fiskeridirektoratet og forskerne. Vi forholder oss til de reglene og retningslinjene som til enhver tid foreligger. Vi opererer nå med en større sikkerhetsmargin enn minstekravet per dagens reglement, svarer Larsen.

– Hvilke konsekvenser vil en eventuell stans få for dere?

– Det vil få betydelig økonomiske konsekvenser. I tillegg er seismikkskyting væravhengig. Vi kan kun holde på mellom april og september. Dersom vi stanses nå, vil vi få problemer med å gjøre oss ferdig her før sesongen er over.

Ifølge Larsen vil det også få følger for kundene som har bestilt undersøkelsen.

– Vi håper derfor å skru dette til på en god måte. Vi har respekt for det fiskerne holder på med, og ønsker en løsning alle parter kan leve med.

Les også