Mens det for få år siden var noen få bussturer å velge mellom, kan hurtigruteturistene i dag velge og vrake mellom nærmere 100 ulike utflukter og aktiviteter på strekningen mellom Bergen og Kirkenes. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Svein H. Lian i Hurtigruten har de på få år mangedoblet antall utflukter.

Også omsetningen har mangedoblet seg. I 2016 kjøpte Hurtigrutens gjester utflukter for 251 millioner kroner. Mye av dette blir liggende igjen lokalt, da Hurtigruten har lokale samarbeidspartnere langs hele kysten.

– Den voldsomme økningen i antall utflukter er svært godt nytt for reiselivet i både små og store samfunn langs hele kysten. Hurtigruten skaper milliardverdier og tusenvis av lokale arbeidsplasser. Flere utflukter, betyr flere jobber. Og stadig flere gjester ønsker flere valgmuligheter og mer aktive og varierte aktiviteter – gjennom hele året. I sommer har vi hatt rekordbooking, sier Lian til VOL.

Populær busstur

På lista over de mest populære aktivitetene finner vi flere i Vesterålen. Blant nærmere 100 aktiviteter ligger "En smak av Vesterålen" på fjerdeplass. Dette er en busstur fra Harstad til Sortland, med stopp ved Trondenes kirke.

På Hurtigrutens hjemmesider fristes det med vakre fjorder, bratte fjell og fruktbare landbruksområder, samt kaffe og hjemmelagde kaker på ferga over Gullesfjorden.

Blant de mest populære utfluktene er også havørnsafari i Trollfjorden. 18 av de 25 mest populære utfluktene ligger nord for Polarsirkelen.

– Gjestene våre gir gode tilbakemeldinger på opplevelsene de har i Nordland. Helgelandskysten, Vesterålen og selvfølgelig Lofoten utgjør noen av de mest ikoniske strekkene av kysten. Her har små og store aktører over tid bygd opp et rikt utvalg av utflukter, fra havørnsafarier i Vesterålen til RIB-safarier til Saltstraumen og rideturer i Lofoten, sier Lian.

Ingen aktører fra Vesterålen

Til tross for at Vesterålen selger, er det ingen aktører fra vår region som står bak verken den populære bussturen eller havørnsafari. De avtalene er det selskaper i Harstad og Lofoten som har sikret seg. Reiselivssjef i Vesterålen, Astrid Berthinussen, sier til VOL at det her helt klart ligger et uutnyttet potensial for Vesterålens del.

– Bussturen fra Harstad til Sortland er veldig populær, men det er ikke noe vi tjener på. Det er flott at de er innom Vesterålen, men vi skulle ønske at dette også var noe våre bedrifter tjente på. Vi har vært i dialog med Hurtigruten tidligere, uten at det har resultert i noe, men vi har planer om å få til et nytt møte med dem så snart som mulig, sier Berthinussen.

Kort liggetid

Hurtigruten har rundt 400.000 gjester i året.

– Dette er helt klart interessant, og har vi gode produkter så har vi et potensial, men en utfordring har vært den korte liggetiden i Vesterålen, som også er midt i lunsjen til hurtigrutegjestene, sier hun.

De har imidlertid fått signaler om at dette trolig ikke er til hinder for å få til flere utflukter i Vesterålen.

– Så dette er helt klart noe vi skal jobbe med, og vi skal se nærmere på hva vi kan levere. Vi har blant annet tenkt på safari, samt et større opplegg rundt det at vi er fødestedet til Hurtigruten med historien til Richard With – i kombinasjon med Trollfjorden, sier Berthinussen.

De 25 mest populære utfluktene fra Hurtigruten:

1. Nordkapplatået (Honningsvåg)

2. Midnattskonsert i Ishavskatedralen

3. Tromsø- den arktiske hovedstaden

4. En smak av Vesterålen (Harstad- Sortland)

5. Geiranger og Trollstigen (Geiranger - Molde)

6. Russegrensa (Kirkenes)

7. Frokost på Nordkapplatået (Honningsvåg- Hammerfest)

8. Lofoten (Svolvær- Stamsund)

9. Nidarosdomen og Ringve museum (Trondheim)

10. Trondheim med Nidarosdomen (Trondheim)

11. Verdens nordligste by (Hammerfest)

12. Opplev Bodø og Saltstraumen

13. Havørnsafari (Trollfjord - Svolvær)

14. RIB-safari til Saltstraumen (Bodø)

15. Hundespann (Tromsø)

16. Atlanterhavsveien (Kristiansund- Molde)

17. Trondheim med Nidarosdomen (Trondheim)

18. Møt vikingene (Stamsund- Svolvær)

19. Kirkenes snøhotell (Kirkenes)

20. Huskyspann (Kirkenes)

21. Svartisen (Ørnes- Bodø)

22. Art nouveau promenade (Ålesund)

23. Møt vikingene (Stamsund- Svolvær)

24. Fuglesafari (Honningsvåg)

25. En smak av Norge (Hjørundfjorden)