Stadig flere nordmenn hiver seg på bølgen om å leie ut boliger til feriegjester. Også i Vesterålen har flere valgt å gjøre dette. Stadig flere har også oppdaget at de har fått veggedyr som takk for besøket, men i Vesterålen er ikke dette et like utbredt problem.

Ved å leie ut boligen kan man tjene seg noen ekstra penger, men man risikerer også å få ekstra besøk av. De følger med bagasjen når folk reiser, og overnattingssteder shvor nye gjester stadig flytter ut og inn er spesielt utsatt.

Blodsugere

De små veggedyrene gjemmer seg i madrasser, sengerammer og sprekker på dagtid i nærheten av sovestedet, men kommer ut om natten for å suge blod.– Det eneste veggedyr spiser er blod fra oss mennesker eller andre varmblodige dyr. Resultatet er plagsomme, røde bitt i huden, sier forsker Bjørn Arne Rukke i Folkehelseinstituttet i en pressemelding til VOL. – Bittene kan være svært irriterende, og hvis man klør mye på bittstedene, kan det føre til sekundære infeksjoner, sier Rukke.

Etter at veggedyret har sugd blod kravler de raskt tilbake til gjemmestedet sitt. Der foregår egglegging, hudskifte og fordøyelse, og der legger de også de karakteristiske brunsvarte ekskrementene.

Stor økning

Siden 2007 har Norge hatt en økning på 600 prosent av veggedyrtilfeller, ifølge tall fra Folkehelseinstituttet. Alle kan være uheldig og få veggdyr i huset sitt, og det har ingenting med hygiene å gjøre.Oppdager man veggedyr tidlig og får iverksatt tiltak raskt, løser disse sakene seg ofte veldig greit, sier skadedyrtekniker Erik Thomas Gjølme i Anticimex, landets største skadedyrfirma.

Lite i Vesterålen

Ove Aalo på Sortland har leid ut sin bolig i halvannet år, men har enda ikke møtt på problemet.– Jeg har ikke hatt problemer med veggedyr, så dette er helt nytt for meg. Det kan selvsagt skje, ettersom at vi har internasjonal trafikk, men til nå har vi ikke støtt på problemet, forteller han.Også Eli Anita Jonassen fra Andenes leier ut bolig til besøkende.Jeg har hørt at det kan forekomme, men har aldri blitt rammet selv av skadedyr. Jeg vet hva jeg skal gjøre om det skulle skje, og jeg kjenner noen som driver et skadedyrfirma. Han har til og med overnattet hos oss, sier Eli.

Slik kan du avsløre om du har fått skadedyrene i huset ditt:

5 tips for å oppdage veggedyr

  • Se etter avføringsflekker fra veggedyrene. Disse sitter på utsiden av veggedyrenes gjemmesteder. Typiske gjemmesteder er små sprekker i treverk, metall, plast o.l., og i sømmer, skjøter o.l. i tøy. Let også etter levende veggedyr.

  • Ta madrassen ut av senga. Sjekk alle sømmer, knapper og glidelåser på madrassen. Sjekk der stoffet er stiftet til treverk.

  • Sjekk sprekker og skjøter i senga. Sjekk hodegjerde, sengebunn og bein.

  • Sjekk nattbord, møbler, bak bilder, bokhyller og andre gjenstander.

  • Sjekk kofferter, bager, soveposer, reise senger, barnevogner og annet som er brukt ved overnatting og reiser.