VAR I MØTE: . Arkivfoto: Gaute Bergsli

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) fikk torsdag ettermiddag en bekymringsmelding om gravearbeid ved dammen ved Storvatnet.

NVE fulgte opp med å sende en ingeniør til stedet, og politiet besluttet deretter å evakuere alle beboere i området.

Fylkesvei 951 ble også sperret på begge sider av området.

Hadde ikke godkjennelse

Ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) var fredag morgen i møte på rådhuset med administrasjonen i kommunen og representanter fra NVE.

– Vi har hatt en dialog og planlagt veien videre.

Det er Sortland kommune som eier dammen, men NVE skal meldes om og godkjenne alt arbeid ved demninger og vassdragsanlegg. I denne saken hadde ikke det skjedd.

– Det stemmer at NVE ikke hadde godkjent gravearbeidet på området. Dette er en rutinesvikt som vi må ta på høyeste alvor, sier Bjørkmo.

NVE: Noe slikt har vi ikke opplevd før

– Helt trygt

Rådmann Randi Gregersen sier det var et konstruktivt møte.

– Vi snakket med NVE om situasjonen i går, og vi har blitt enige om veien videre. Vi har skaffet oss en oversikt om hva som blir viktig fremover.

Hun vil ikke si noe mer konkret foreløpig, men administrasjonen vil i løpet av formiddagen sende ut en pressemelding med mer informasjon.

Rådmannen kan imidlertid bekreftet at situasjonen ved anlegget er stabil.

– Det er helt trygt ved anlegget nå.

VAR I MØTE: Ordfører Tove Mette Bjørkmo (til venstre) og rådmann Randi Gregersen hadde fredag et møte på Sortland rådhus. Her fra et tidligere møte. Arkiv

Trafo var i fare

Rundt 20 husstander ble evakuert på grunn av situasjonen. Dette ble senere oppjustert til 50 boliger, ifølge ordfører Bjørkmo.

I løpet av kvelden ble det uttalt at tre leilighetsbygg, noen eneboliger og trafoen til Statsnett kunne være utsatt dersom det ble et brudd i demningen.

Ifølge NTB er at anlegget ved Storvatnet er en demning i konsekvensklasse to, noe som betyr at en brist eller en større lekkasje som fører til at den bryter sammen, kan medføre fare for mennesker, miljø og eiendom.

SPERRET: Det ble slått full alarm da NVE fryktet at demningen skulle briste. Fylkesvei 951 ble sperret på begge sider av området. Foto: Marius Birkeland

Mange inspeksjoner

Norske dammer skal være, og er trygge. NVE følger opp norske dammer gjennom tilsyn, rådgiving og ved å utforme regelverk. Dameiere skal rapportere uønskede hendelser til NVE.

I 2016 var NVE ute på 429 inspeksjoner ved dammer og andre vassdragsanlegg. NVE kontrollerer også data fra 445 dameiere som årlig rapporterer inn nøkkelinformasjon om dammene.