Hvert år tar Vesterålinger imot utvekslingsstudenter gjennom utvekslingsprogrammet Americal Field Service (AFS). Men i år mangler flere studenter plasser å bo.

Kun fem til Vesterålen

Det er kun fem ungdommer som kommer til Vesterålen for å gå videregående skole i år. AFS Vesterålens vertsfamilieverver, Svein Flaaten, håper på å finne flere familier, der i blant to familier i Andøy og to familier i Hadsel.

– Hyggelig å være vertsfamilie

Selv har han vært vertsfar i 18 år, og har fått mye rikdom gjennom kulturforståelse, vennskap og kjærlighet. Han har i ettertid reist til flere land hvor hans utvekslingsstudenter har vært fra, og de har kommet på besøk til han.

Ingen krav som vertsfamilie

Han sier at det ikke er noen krav til hvem som kan være vertsfamilie, og Flaaten forteller at det absolutt ikke trenger å være en kjernefamilie som tar imot en student. – Det kan være enslige, det kan være folk med barn eller uten barn, det kan være homofile par, og det kan være i alle aldre opp til pensjonister, forklarer Flaaten

130 elever trenger sted å bo

Akkurat nå konsentrerer han seg om å finne noen som ønsker å utvide familien sin for ett år i Hadsel og i Andøy. Sortland og Øksnes har allerede vertsfamilier, mens i Bø er det ikke videregående skole. – Dette er studenter med mange forskjellige interesser. Noen spiller fotball, noen liker å spille musikk, noen liker å lage mat, og noen vil stå på ski. Man får mye lærdom innen kultur ved å ha en utvekslingsstudent, og man skaper nye vennskap. Siste utvekslingsstudent som var i Andøy var skoleåret 2013-2014, sier han.

Rik på vennkap, kultur og kjærlighet

Han oppfordrer folk til å ta imot en utvekslingsstudent. Man får mye selv av å åpne sitt hjem. Om ikke på penger, så på andre rikdommer.– Jeg oppfordrer folk til å bli vertsfamilie. Det er viktig å lære om verden vi lever i. Vi må lære oss å arbeide sammen for å få en bedre verden, avslutter han.