Vesterålen er preget av at de fleste butikkene og reiselivsbedriftene er stengt på søndager, også i den store turistsesongen. Men i den lille bygda Bø i Andøy samarbeider de om å få det til å gå rundt.

Dekker matbehov

På Bø ligger både Marmelkroken og Nordtun Gård. I løpet av hele året samarbeider de om å ha et tilbud for turistene gjennom hele dagen. Det gjør de også på søndager, slik at turistene får dekt behovet for mat.

– Andenes er stengt på søndager

De starter med frokost hos Lisbeth Seppola på Marmelkroken, før gjestene sendes videre til May Johannessen på Nordtun Gård.– Lisbeth holder åpent på morgenen slik at gjestene får frokost. Så kommer de hit til meg klokken tolv, og her får de lunsj og aktiviteter. Klokken seks åpner Marmelkroken igjen og da er det middag, forklarer Johannessen.

Osteproduksjon og dyr

Både Nordtun Gård og Marmelkroken driver med mer enn bare mat også. På Nordtun Gård produseres ost, og de har også diverse dyr, der i blant de populære lamaene.– Her på Bø får gjestene både mat og aktiviteter, og samarbeidet mellom meg og Lisbeth er veldig godt, sier Johannessen.– Gjestene går de hundre meterne, men jeg og May møtes sjeldent selv. Men det hender seg jeg springer bort for å spise litt ostekake, eller tar med litt melk eller ost til maten som serveres her, forklarer Seppola.

Håper på samarbeid mellom servicebedriftene i Andøy

Fokus på lokale råvarer

For på Bø er det lokal mat som er i fokus. Lisbeth serverer for det meste fisk, men har også andre retter på menyen.– Her er det lokal mat i fokus. Det er fisk som er mest etterspurt, men jeg serverer også andre ting. Fisken er lokal og kjøpes fra Nordmela her i Andøy. Vi ser også a denne ordningen vi har med overlapping funker velig greit for både oss og gjestene. Når man driver et «one-man-show», så må man se hva man har kapasitet til, og på denne måten funker det for oss alle, sier Seppola.

Hektiske tider

Det er travelt for de spreke damene. De holder åpent for turister, lokale, enkeltpersoner og grupper. Forgående helg var ei hektisk helg, med mange gjester.– Denne helga hadde Marmelkroken både slektstreff med lapskaus til 30 stykk, vi hadde et 50årsjubileum med mat til 40 stykk, vi hadde kafegjester og ett par mindre grupper med særskilt fokus. Men her i bygda stiller alle alltid opp, forteller Seppola.

Andøy Næringsforening håper å finne ei løsning som gjør at turistene slipper å møte stengte dører.

Nytt servicehus

Både Johannessen og Seppola oppfordrer andre til å holde åpent for gjester også på søndager.– Vårt samarbeid er svært godt, og vi får det til. Det er fint å ha et tilbud til turister som kommer hit for å besøke oss, mener Johannessen.– Vi ser bare muligheter med denne måten å gjøre det på. Det styrker den totale opplevelsen til de som er her, at de alltid har noe å gjøre. Dette samarbeidet er gull verdt. Og slik klarer man å gjennomføre noe man selv er komfortabel med. Feriegjestene må ha mat, og jeg oppfordrer folk til å holde åpent på søndager, det er bare å jobbe litt mer, mener Seppola, som nå også har fått en tilvekst med et servicehus med felleskjøkken. Der har det allerede kommet bookinger. Der kan man blant annet ha blåtur og bedriftstur for å nevne noe.