–Tallenes tale er tydelig. Det er tatt 367 hval til nå i år, mot 517 til samme tid i fjor. 11 båter har vært i aktivitet, mot 16 i fjor, sier salgsarbeider og hval-ansvarlig i Råfisklaget, Per Rolandsen til Fiskeribladet.

Han har fått flere meldinger fra garvede fiskere om at årets sesong er blant de aller dårligste på lang tid.

Satte ned prisen

I starten av sesongen fikk hvalfangerne mellom 36 og 37 kroner per kilo. Etter hvert har fangerne gått over på faste kontrakter, inkludert en minstepris på 34, 85 kroner. Rolandsen mener at starten av sesongen burde blitt utnyttet bedre når det gjelder etterspørsel og kjøperinteresse.

Trenger avbrekk

Ulempen da, mener han, er at flere så vidt er ferdige med vintersesongen og er lystne på et avbrekk før de starter klargjøring for hvalfangst.

– Etterspørselen etter hvalkjøtt har vært stor i mai, men ulempen da er at mange ikke er klare da. På det tidspunktet holder de på med Lofotfiske, hysefiske og har generelt andre prioriteringer. Vi kunne godt omsatt mer i mai, noe vi ser hvert år, sier Rolandsen til VOL.

Han understreker at en annen faktor også er avgjørende for frekvensen på hvalfangsten.

– Hvalfangst er ekstremt væravhengig. I år har vi hatt en dårlig sommer, men har fått litt godvær nå, sier han

Må eksportere

Når det gjelder fremtiden håper han at hvalfangsten tar seg opp, men mener det vil være avhengig av flere faktorer.

– Det er flere årsaker til at vi har hatt frafall i fangstleddet. Noen selger båter og prioriterer andre ting. Det har også vært endringer på produsentsiden. Vi er inne i en negativ spiral. Akkurat nå har vi kun innenlandsmarkedet, men vi er avhengige av å eksportere til utlandet dersom man skal ta opp de nasjonale kvotene, men dit har vi ikke kommet helt ennå. Det blir spennende å se, slår Per Rolandsen fast.