– Vi kan stå hvor som helst, sier UP-sjef i Nord-Norge, Geir Marthinsen til VOL.

I sommer er det ekstra mye trykk på veiene i både Nord-Norge og landet for øvrig. Mange er nok fristet til å trykke ekstra på gasspedalen på lange, lyse sommerkvelder i den tro at politiet er milevis unna. Ifølge UP-sjefen er det en dårlig ide, selv i grisgrendte strøk.

For selv om UP i hovedsak er plassert ved hovedfartsårene der det er mest trafikk, kan de like gjerne dukke opp der folk minst venter det.

–  Det skjer ikke veldig ofte, men noen ganger stiller vi oss i utkanten der folk flest ikke regner med at vi står. Vi har faktisk fått tilbakemeldinger når vi har stoppet fartssyndere på grisgrendte strøk: Jeg hadde ikke ventet å treffe dere her, sier Marthinsen.

Begrenset med ressurser

UP-sjefen har ikke inntrykk av at folk flest kjører hardere og råere i sommermånedene, men presiserer at risikoen for ulykker vanligvis er større til flere biler det er på veiene. Han forteller at UP er forpliktet til å prioritere de mest utsatte vegstrekningene på grunn av ressurser.

–  Vi har begrenset med ressurser og kan ikke uten videre stille oss opp der det bare kjører forbi en bil i timen, sier han.

Tuneller

Et annet sted som UP også er svært klar over kan være et problemområde, både på sommerstid og ellers, er tunneler. Ifølge Marthinsen er det ikke favorittstedet deres å stå.

– Der er det mye støy og røyk. Samtidig er det viktig at vi prioriterer tunnelene, for vi vet av erfaring at mange gasser ekstra på inne i tuneller, noe vi har fått mange tilbakemeldinger på. Da er det viktig at vi er til stede. Tuneller skal ikke være frisoner for råkjøring, sier han.

Mange tips

Ifølge Marthinsen får UP inn mange tips om utsatte vegstrekninger i Nordland, inkludert i Lofoten og Vesterålen. Som oftest responderer de ved å gjennomføre kontroller på disse stedene.

– Vi får inn ganske mange tips om uvettig kjøring på en del steder. Vi tar som oftest tak i disse tipsene, med gode resultater, sier han.

20 prosent økning

UP i Nord- Norge delte ut mer enn 20 prosent flere forenklede forelegg i årets seks første måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Også antall førerkortbeslag etter for høy fart økte fra 332 i fjor til 350 hittil i år, viser halvårsstatistikken for Utrykningspolitiet i Nordland, Troms og Finnmark.

Hele 7357 forenklede forelegg ble utskrevet i løpet av første halvår i år, mens det samme tallet for 2016 var 5993.

Omorganisering

– Som oversikten viser er det samlet sett en økning i det meste som har vært vårt fokus på veiene inneværende år sammenlignet med samme periode i 2016. Noe av økningen må tilskrives omorganiseringen av UP høsten 2016 som førte til at vi fikk tildelt fire nye patruljer med virkning fra 1. august, sier Marthinsen.

– Til tross for økning i antall fartsovertredelser og førerkortbeslag har vi ikke grunnlag for å påstå at det er en negativ utvikling med hensyn til trafikantenes adferd rundt om på veiene, legger han til.