Andre runde i årets blåkveitefiske fikk en treg start i Vesterålen, da værgudene bød på nordaustkuling da fisket åpnet natt til mandag.

Tirsdag er det bedring – og båtene har kommet seg på havet.

– De første båtene gikk i natt og er ute og drar bruk nå, sier Ole J. Nilsen ved J. M. Nilsen Fisk AS på Nordmela. Han venter inn de første fangstene onsdag kveld.

Få ble ferdig i mai

På grunn av lite plass på feltet, har fiskeflåten organisert seg i puljer. I denne perioden venter de på Nordmela leveranser fra rundt sju-åtte båter. Mens totalkvota under første runde i mai var på 5000 tonn, er det i andre runde stopp når 2100 tonn blåkveite er fisket.

– Kombinasjonen dårlig vær, små kveite og stor deltakelse, som gjorde det trangt å komme til, gjorde at få ble ferdig med kvota i første periode. Derfor er det er en del båter som har fisk igjen fra første periode. Noen hadde imidlertid så lite igjen at de ikke så det lønnsomt å starte opp, sier Nilsen.

Høy råstoffpris

Nilsen vil ikke ut med priser, men sier de betaler det samme som i første periode. På Myre fikk fiskerne 30 kroner per kilo for blåkveita sløyd og uten hode, 25 kroner per kilo for rund fisk.

– Blåkveita er veldig viktig både for fiskerne og industrien i Vesterålen, og det er viktig at vi får en god utnyttelse av den. Men råstoffprisen er høy, og ligger så høyt som vi kan klare å komme med tanke på avsetning, sier Nilsen.

Det meste av fisken fra Nordmela går til Asia i fryst tilstand, noe går også fersk ut til det europeiske markedet.

– Dessverre er totalkvota i denne runden bare 2100 tonn, så med stor deltakelse og godt vær kan vi være ferdig om et par uker, sier Nilsen.