Det krangles for tida om hval i Vesterålen.

Som VOL skrev i forrige uke har Bjørn Brøndbo ved Arctic Whale Tours på Stø anmeldt konkurrenten og rib-aktøren Sea Safari Andenes for dyreplageri. Dette fordi han ved flere anledninger mener å ha sett rib-aktøren bedrive uvettig kjøring mot spermhval som ligger i vannflata og puster seg opp.

Truer med utmeldelse

Men forskere VOL har snakket med sier at det ikke finnes forskning som viser at rib-aktivitet endrer hvalens adferd, mener hvalsafari-aktør Geir Maan på Andenes at de fleste spermhvalene som har holdt til i Bleiksdjupet er skremt bort på grunn av støyen fra de hurtiggående propellene. Han frykter for framtida til hvalturismen i Vesterålen om ikke noe blir gjort.

I et innlegg på VOL før helga truet Maan med å trekke seg ut fra både Andøy og Vesterålen Reiseliv hvis de «ikke stopper markedsføringen og salget av det dyrplageriet».

Til det sier reiselivssjef Astrid Berthinussen følgende:

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken, annet enn at jeg vil at partene skal møtes til dialog for å løse dette på en skikkelig måte, sier hun til VOL.

Hovedattraksjon

Berthinussen sier de er kjent med problemstillingen, og at de har mottatt brev om saken fra både Hvalsafari AS og Arctic Whale Tours.

Hun sier at hvalsafari et et spydspissprodukt, som er svært viktig for reiselivet i Vesterålen.

– Hvalsafari er hovedattraksjonen vår, og da er en fremstilling som dette har fått i mediene uheldig. Jeg håper at vi kan møtes og snakkes på en ordentlig måte, sier reiselivssjefen.

Hun sier at det er bekymringsverdig for reiselivsnæringa om det er tilfellet at hvalen forsvinner fra regionen, men sier at det kan ha flere årsaker, og at det er noe hun ikke har kompetanse til å uttale seg om.

– Det viktigste nå er at vi kommer fram til en god løsning, sier Berthinussen.