Denne helgen er professoren og forskeren, som til vanlig jobber ved Scottish Oceans Institute i Fife, i Øksnes i forbindelse med spermhvalprosjektet.

– Jeg finner det bemerkelsesverdig at hvalsafari har pågått så lenge i Norge, uten at noen store studier er blitt gjort på dens effekt, sier han.

Kan sammelignes med situasjonen på New Zealand

Gordon har lenge hatt interesse og vært involvert i hvalsafari rettet mot spermhval. Da spesielt i Azorene og på New Zealand, der han har gjennomført to store studier på hvordan safarivirksomhet påvirker spermhvalen.

– Jeg synes situasjonen på New Zealand spesielt kan sammenlignes med Norge, fordi at i likhet med her fokuserer hvalsafariene på spermhval som ernærer seg i store marine områder, forteller Gordon til VOL.

Vannstrålefremdrift

På New Zealand startet de med små, raske båter som ga mye støy fra seg. Ifølge spermhvaleksperten viste en tidlig studie at det ble mange forstyrrelser i havet av disse.

– Vi gjorde aktørene oppmerksom på reguleringer og rettningslinjer, og da ble det litt bedre, men fortsatt støy. På denne tiden startet aktørene å bruke utsyr som gjorde det mulig å se hvor hvalene var, samt å kunne forutse hvor og når hvalene ville dukke opp.

Under denne studien ble det lagt frem et forslag om at aktørene kunne vurdere å bruke vannstrålefremdrift, da denne typen ga mindre lyd fra seg enn vanlige båtmotorer. Hvalsafarivirksomheten gikk bra på New Zealand, og etterhvert startet de å introdusere vannstrålefremdrift.

– Da jeg reiste tilbake for fem år siden, for å jobbe med en stor studie, ble jeg overrasket over hvor lydløs disse båtene var, og hvor lite hvalene ble påvirket av dem.

Gordon mener det kan være urealistisk å tro at norske aktører skal gå over til en slik fremdriftsmetode, men han mener at de kan ha stort utbytte av å måle lydstøyen som kommer fra de allerede eksisterende båtene.

– Dette vil gjøre båtførerne oppmerksomme på hvor mye lyd de gir fra seg. Generelt kan man si at større båter med mer saktegående propeller gir fra seg mindre støy enn for eksempel rasktgående båter som Rib'er.

Vanskelig å få valide resultater

Han ønsker ikke å uttale seg om hvorvidt Rib-kjøring i nærheten av spermhvalen kan sees på som dyreplageri fordi at han ikke vet nok om denne situasjonen i Norge.

Ifølge spermhvaleksperten er det veldig vanskelig å få såkalte valide(gyldige) resultater i en forskning som viser hvordan eller at individer eller spermhvaler generelt blir påvirket av hvalsafarivirksomhet.

– Man må da ha en samling som hyppig er blitt studert i mange hvalgenerasjoner for å kunne finne slike resultater.

Australske delfiner

Gordon forteller at han kun kjenner til en studie hvor det har vært mulig å finne slike resultater, og det har vært på bottlenose delfiner i Australia.

– En av de fasinerende funnene i denne studien er at de delfinene som har fått mest oppmerksomhet av hvalsafaribåter har tilpasset seg denne forstyrrelsen og viste mindre åpenbare adferdsrespons. Med tiden viste forskningen at det var en klar biologisk innvirkning på den måten at kalvehastigheten og overlevelsen ble betydelig redusert, forteller han.

Den verdensledende spermhvalforskeren sier at til tross for at man ut fra dette kan lære noe knyttet til dagens situasjon i Norge, vil det ta flere tiår å utvikle en lignende studie på spermhvaler.

– Dermed trenger forskerne en indikasjon på hvordan de best kan fortsette denne studien, understreker Gordon.

Kan påvirke økonomi og omdømme

Gordon mener at det selvfølgelig er viktig å være bekymret for hvordan dyrene som støtter denne kommersielle viktige aktiviteten er, samt å holde seg til regler og rettningslinjer knyttet til dette.

– Jeg ønsker tross i dette å påpeke viktigheten av kundenes opplevelser og effekten fremstillingen av denne aktiviteten kan ha, både økonomisk og på regioners rykte og turisme. Turistene har den beste opplevelsen når hvalene ikke blir forstyrret og når de får god tid til å observere dem, sier Gordon.

Han har inntrykket av at de som drar for å se på spermhvaler ser hvordan ting blir gjort bra noen steder, og dårligere andre steder.

– De deler også sin erfaring, og erfarig basert på råd vil skade alle aktørene i en region, ikke bare den ene, slår Jonathan Gordan fast.