– NHO-undersøkelsen er i år rigget for å smøre Høyres valgkamp og produsere argumenter for større kommuner. For meg blir dette uholdbart og useriøst, sier Arnstad til NTB.

NHO presenterte torsdag sin rangering av landets beste kommuner målt på tema som næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.

Slagkraftige kommuner

Her bekler Sola, Bærum og Oslo de tre øverste plassene, mens Kvæfjord, Engerdal og Loppa havner på bunn. NHO konkluderer selv med at størrelsen på kommunen er avgjørende.

– Det viser hvor viktig det er å utvikle store og slagkraftige kommuner, der næringslivet vil satse, slår NHO fast i sin presentasjon av undersøkelsen.

Andre parametere

Dette er Marit Arnstad sterkt uenig i. Hun viser til at små kommuner kommer mye bedre ut når de blir målt på hva de holder på med i andre kåringer.

– Når KS gjennomfører sin årlige rangering i Kommune-Norge er det Dovre som kommer på topp, sier hun.

Forskjellen på de to undersøkelsene er at KS måler andre parametere. Konkurransen om å være best på helse, eldreomsorg og tjenesteproduksjon til innbyggerne gir andre vinnere og tapere enn i NHOs mesterskap.

Det er også andre vinnere og tapere i Kommunal Rapports kommunebarometeret.

I NHOs kommune-NM er det en klar sammenheng mellom størrelse og plassering på listen.

Alle de fem kommunene som har flere enn 100.000 innbyggere, er blant de 20 beste på listen. Samtidig er fellesnevneren for alle de 20 dårligst plasserte kommunene at de har under 3.000 innbyggere.

– God næringspolitikk

– Det viser at en god næringspolitikk for de folkerike områdene med ekstra satsing på blant annet samferdsel er nødvendig. Veier og kollektivtransport bidrar til å skape velfungerende regioner som evner å tiltrekke seg kompetent arbeidskraft og nye investeringer i næringslivet, sier sjeføkonom Øystein Dørum i NHO.

I NHOs årlige rangering av norske kommuner har Vestlandet størst tilbakegang, og Rogaland er fylket hvor flest kommuner faller på listen sammenlignet med 2016. Likevel er det Sola kommune som går av med seieren, altså etterfulgt av Bærum og Oslo.

Blant landsdelene er det Østlandet, Trøndelag og Nord-Norge som har flest kommuner som klatrer på listen, mens Akershus er vinnerfylket i årets kommune-NM.