Vi har snakket med Avinor og Luftfartstilsynet og hørt hva de tenker om saken.

-Vi har en utstrakt bruk av droner i Norge, og de brukes til en rekke forskjellige ting. Alt fra enkelt kamerautstyr til avansert måleutstyr, sier Bente Heggedal i Luftfartstilsynet.

Hold avstand fra all flytrafikk

Og med en økende trafikk av droner er det også viktig med gode regler, men hvor strenge er reglene?

-Reglene er på linje med andre europeiske land. For de som flyr for rekreasjon har vi i første omgang hatt i tankene at det skal flys på en hensynsfull måte som ikke utsetter luftfartøy, personer, eller eiendom for risiko, skade eller være til sjenanse for allmennheten.

Luftfartøyene er det altså viktige å holde på god avstand. I en samtale med Avinor hvor de henviser oss til en pressemelding får vi vite at de kommer til å anmelde enhver sak hvor droner er en fare.

-Den som flyr en drone er ansvarlig for bruken. Uforsvarlig bruk kan gi betydelige konsekvenser. Den største faren er muligheten for en ulykke, men uforsvarlig bruk kan også medføre betydelige konsekvenser for flytrafikken. Dersom en lufthavn må stenges fordi det er observert en drone i innflyvningsområdet, kan det potensielt utløse et erstatningsansvar. Avinor vil politianmelde enhver sak hvor droner utgjør en fare for flytrafikken, sies det i en pressemelding fra Avinor.

På Luftfartstilsynets nettsider har de laget en liste over de 5 viktigste reglene å følge. Disse reglene ser du i videoen øverst i saken.

E-eksamen

For å fly noen av dronene trengs det å ha bestått e-eksamen.

-Det utstedes ikke sertifikat fra luftfartstilsynet pr i dag. For å kunne utføre flyging for RO2 og RO3 operatører (kommersielle) må pilot eller fartøysjef ha bestått e-eksamen. Luftfartstilsynet har ansvar for å utarbeide materiell for opplæring og for å gjennomføre e-eksamen. Bruk av hobbydroner krever heller ikke sertifikat, men det er viktig å sette seg inn i reglene, sier Heggedal i Luftfartstilsynet.

RO = Remotely piloted aircraft system organization

Tre kategorier RO = RO1, RO2 og RO3

Er det noen som kontrollerer at reglene blir fulgt?

Den enkelte operatør har ansvar for å følge regler og sørge for at det er trygt å gjennomføre operasjonen. Vi har ett godt samarbeid med politiet, sammen kontrollerer vi at reglene blir fulgt, forklarer Heggedal.