De mest oppdaterte tallene er fra 2016, og viser utdanningsnivået til lærerne i grunnskolen i Vesterålen, fordelt på kommune. Sortland er den kommunen som har høyest andel høyt utdannede lærere, med pedagogisk utdanning.

Se tabellen under for full oversikt. NB: Ifølge Andøy kommune stemmer ikke tallene for kommunen. Se lenger ned i saken.

Høyest på Sortland

84,5 prosent av sortlandslærerne har studert pedagogikk på høgskole- eller universitetsnivå. For Øksnes er tallet 80,5 prosent, for Hadsel 79,4 prosent, og for Bø 78 prosent.

For Hadsel, Øksnes, og Sortland ligger andelen lærere med en høyere utdanning som ikke er pedagogisk på 4,6 til 8,5 prosent. For Bø er andelen noe høyere, med 12 prosent.

Mener tallene er feil

Andøy har, ifølge SSB-tallene, hvert år de siste årene hatt en høy andel lærere som ikke har høyere utdanning enn videregående skole. For 2016 var tallet 26 prosent, som er en nedgang fra 29,6 prosent i 2015 og 31 prosent i 2014, ifølge tallene fra SSB.

Utdanningskonsulent i Andøy kommune, Torfinn Bø, mener imidlertid at tallene ikke stemmer, til tross for at det er kommunen selv som har rapportert dem inn til SSB.

– Jeg har gått en runde med rektorene, og vi mener tallene er feil. Vi har regnet på nytt ut fra den kjennskapen vi har til lærerne, da vi har reagert på de tallene SSB har operert med, sier Bø.

Andøy-tallene

Ifølge Bø er det en større andel lærere som har godkjent lærerutdanning. 77,1 prosent har høyere utdanning med pedagogikk, mens 5,7 prosent har førskolelærerutdanning, som er godkjent for undervisning i første klasse.

I tillegg har kommunen 7,1 prosent lærere som er under utdanning, men som ikke er ferdig godkjente. Lærere med annen høyere utdanning enn pedagogikk utgjør 4,3 prosent, ifølge Bø, mens 5,7 prosent har videregående skole eller lavere som høyeste utdanning.

Fikk tre kvalifiserte til 13 stillinger

Han medgir at det er vanskelig å få kvalifiserte søkere til lærerstillinger. Andøy kommune lyste ut 13 ledige lærerstillinger til de kommunale grunnskolene før dette skoleåret, men fikk bare tre kvalifiserte søkere.

– Dette er det laveste vi har sett på mange år, sier Bø.

På Andenes skole fikk de to kvalifiserte søkere til 11 stillinger. De har fylt opp alle stillingene, men da med en stor andel ukvalifiserte stillinger. På Risøyhamn har de fått én søker med pedagogisk utdanning til den ene av to jobber.

– Noe må gjøres. Vi ser jo også at Sortland, eller enda verre, større kommuner som Trondheim, sliter med å få nok kvalifiserte lærere, sier Bø.

– Noe må gjøres

Han forteller at Andøy kommune tidligere hadde en stipendordning for å binde lærerstudenter til å jobbe i kommunen i en periode.

– Den var vellykket. Men vi har ikke den ordninga lenger, og pengene er borte. Samtidig er det mange kommuner som gjør dette, og det ender jo med at man byr over hverandre, sier Bø, som mener at det må enda større, sentrale tiltak til, for å sikre nok lærere i skolen.