– Forsvaret skal ta inn enda flere lærlinger, sier Rønneberg.

Halvar Rønneberg har holdt på med lærlinger i Forsvaret siden 2000 og tok over ansvaret i 2002. Han forteller at Kystvakta er de største i Forsvaret når det gjelder lærlinger.

Øker antall lærlinger

– Kystvakta, og Forsvaret generelt, øker antall lærlinger. I Sjøforsvaret er det cirka 200 lærlinger av 600 i hele Forsvaret. Det er 140 lærlinger i Kystvakta og vi øker nå med ti stykker til neste år. En fjerdedel av lærlingene i Forsvaret er faktisk i Vesterålen, så jeg synes vesterålinger skal være stolte over at det er så mange lærlinger som kommer opp hit for å ta en del av utdannelsen sin her, sier Rønneberg.

Han mener at det er viktig å gi ungdommen den erfaringen som trengs.

– Det er viktig at ungdommen får den yrkeserfaringen som de trenger. Det er også et samfunnsansvar som jeg synes Kystvakta er flinke til å ta. Samfunnet trenger flere fagarbeidere. Det snakkes mye om at alle skal ha en akademisk utdanning, men det er jeg ikke enig i, forteller Rønneberg.

Gode erfaringer

Forsvaret har blitt avhengig av sine lærlinger i større grad.

– Jeg tror faktisk at noen av våre fartøyer hadde vært på land uten våre lærlinger. Det er jo ikke bare å erstatte lærlingene over natta med vanlig personell.

Erfaringene med å ta inn lærlinger har vært gode.

– Vi er en bedrift som kan velge fra øverste hylle. Vi gir god opplæring og har gode systemer som dessuten skaper resultater.

Lærlingene som kommer til Vesterålen er fra hele landet. Rundt 20 maritime skoler sender elever opp til nord.

– Det er cirka 22 maritime skoler rundt om i landet og vi henter lærlinger fra dem alle. Det er et snitt på 4,5 i år. Ingen hadde et snitt under fire. I 2008 tok vi inn 40, og i år har vi tatt inn nesten hundre i inntak. Det har vært en større økning de seneste årene. Det spørs om det er nok lærlinger ute på markedet.

Av alle lærlingene som kommer inn, velger mange av dem å gå videre i Forsvaret.

– Mange velger å gå denne veien, men vi er litt dårlige på tilbud etter lærlingtiden. Lærlinger i seg selv er en rekrutteringskilde i fremtiden. Vi har fantastiske resultater på fagprøven. I år var det beste året, ingen strøk. Statistikken går bare oppover.

Riktig vei Mange velger å gå denne veien også etter lærlingetiden. Foto: Jakob Øtheim/Forsvaret

Beste lærlingbedrift i Nord-Norge

Kystvakta har utmerket seg meget godt innenfor dette området. Så bra at de vant prisen for årets lærepris 2018 tidligere i år.

– Vi er veldig stolte over å ha fått årets lærepris 2018 i januar i år. Vi har ekstremt gode systemer for opplæring. Folkene som gir opplæringen til de unge er også fantastisk flinke. De er så flinke at jeg vil anbefale denne utdanningen på det sterkeste, forklarer Rønneberg.