Hvorfor? Simpelthen fordi det er knakende godt, retten serveres overalt – og du går aldri lei. (Jeg mistenker også at den er både næringsrik og sunn).

Det kan være litt vanskelig å få fatt i blekksprut her til lands, men på de fleste eksotiske matbutikker selger de fryst «kalamari» til en svært rimelig pris.

Helt det samme blir det dog ikke, blekkspruten du finner i norske butikker er gjerne en god del større enn de små blekksprutene du får i Kroatia.

Klassisk tilbehør til grillet blekksprut er «Blitva» – en nydelig rett laget av mangold (eller spinat) og kokt potet.

«Lignje na žaru»

4–500 g blekksprut

Salt og sort pepper

2 sitroner

2 dl olivenolje

3–4 ferske rosmarinkvister

Tin blekkspruten og tørk den lett med papir. Lag «koster» av rosmarinen, og bruk disse til å vispe sammen olivenolje og sitronsaft i en skål. Bruk «kostene» til å pensle blekksprutene nøye både inn- og utvendig. Er blekksprutene svært store kan du dele dem på langs.

Strø på salt og pepper.

Legg blekkspruten på en svært varm grill og legg en lett press (for eksempel en ildfast tallerken) oppå – blekkspruten krøller seg ellers.

Grill i tre-fire minutter på hver side. Når du snur blekkspruten, bruker du rosmarinkvistene til å «pensle» sitron- og oljeblandingen på stykkene.

Blekkspruten er ferdig når den har fått fin farge og er mør.

«Blitva»

300 g mangold eller spinat

300 g poteter uten skall

3 fedd hvitløk

Olivenolje

Salt og pepper

Del potene i biter og kok dem møre i saltet vann. La de renne av i et dørslag. Rens mangolden/spinaten for grovere stilker og skjær i strimler og forvell den i lettsaltet vann.

Fres knust hvitløk i olivenolje, og rør først inn poteter slik at de dekkes av olje og hvitløk – og deretter avrent mangold.

Bruk en tresleiv til å røre rundt og knuse potetene lett.

Strø over salt og pepper.

Server den grillede blekkspruten sammen med «Blitva», litt grillet squash, sitronbåter og godt brød.

I glassene passer lyst øl eller hvitvin – gjerne en kroatisk eller italiensk malvazija.

Dobar tek!

KLASSISK COMBO: Grillet «lignje» – blekksprut – servert med «blitva» av spinat og poteter. Mer Kroatia blir det ikke.
«BLITVA»: Denne retten får du servert til det meste i Kroatia
PENSLING: Bruk «koster» av rosmarin til å pensle blekksprutene med en blanding av 50/50 sitron og olivenolje.