Da NHO Nordland samlet en rekke tunge aktører i sjømatnæringa til fiskeri- og havbrukskonferanse i Bodø onsdag, var det også med flere politikere som kan bli en del av nordlandsbenken på Stortinget etter høstens valg.

– Det er svært viktig at vi får flere fiskeripolitikere som interesserer seg for denne fremtidsnæringa, sa NHOs Ivar Kristiansen fra Melbu.

Vesterålen var godt representert i salen med representanter fra Nordlaks, Myre fiskemottak, Gunnar Klo og Øyfisk, J. M. Nilsen Fisk og Fiskeriparken. Også flere av politikerne som fikk taletid var vesterålinger: Venstres Arne Ivar Mikalsen fra Hadsel, MDGs Toine C. Sannes fra Øksnes, Frps Dagfinn Olsen fra Lødingen og Sps Wilfred Nordlund fra Sortland.

Alle partiene fikk under konferansen noen minutter hver til å presentere sine viktigste saker innen fiskeri- og havbrukspolitikken. Hva de sa kan du se i videoene under.

Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiets tredjekandidat til Stortinget i Nordland, Kjell-Idar Juvik, vil innføre rullerende gjennomsnittlig MTB for havbruksnæringa, partiet vil også slå ring rundt deltakerloven og fiskesalgsloven, de er imot evigvarende kvoter og vil ha "kontrollert strukturering".

Høyre

Nordland Høyres førstekandidat Margunn Ebbesen mener deltakerlovens nasjonalitetskrav skal ligge fast, det skal også aktivitetsplikten. EØS-avtalen må heller ikke rokkes med.

Fremskrittspartiet

Nordland Frps tredjekandidat til stortingsvalget, Dagfinn Olsen, mener fremtidens ferskfisktrålere er den store kystflåten.

– Det er de som vil supplere fiskerindustrien og skape arbeidsplasser på land i fremtida. Derfor må den store kystflåten gis bedre rammegrunnlag og kvoter, sier Olsen.

Senterpartiet

Senterpartiets førstekandidat i Nordland, Wilfred Nordlund, mener det vil være viktig for fiskeri- og havbruksnæringa at man får en politisk plattform som folk forstår – slik at folk flest skjønner hva som diskuteres. Han tror ikke en opphevelse av EØS-avtalen vil bety bom stopp for all norsk fiskeeksport.

Venstre

Venstre og tredjekandidat Arne Ivar Mikalsen vil ha mer midler til bestandsforskning for å sikre et mer riktig uttak, og de står fast på at de aldri vil gå med på olje- og gassutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen.

– EØS-avtalen skal ikke tukles med, mener Miklasen.

Miljøpartiet de grønne

Toine C. Sannes og MDG vil at alle oppdrettsanlegg skal være lukket innen 2025 og er åpen for å endre på trålstigen ved å flytte kvoter fra trål- til kystflåten. Mener den store kystflåten blir viktig i å sikre råstoff til landindustrien.

Sosialistisk Venstreparti

SVs andrekandiat i Nordland, Marius Jøsevold, vil tilbakeføre torsketrålkonsesjonene til kystsamfunnene.

Kristelig Folkeparti

Nordland KrFs førstekandidat, Dagrun Eriksen, sier et mål om mer videreforedling av fisk vil ligge som et grunnlag i KrFs tilnærming til både Eidesen-utvalget og pliktsystemet. Hun mener dagens skolesystem kveler praktisk intelligente folk - som fiskeri- og havbruksnæringa vil trenge i framtida. Mener også at det grønne skifte i stor grad må være et blått skifte.