For 70–80 år siden var kalvekjøtt langt vanligere på norske middagsbord enn det er i dag.
Imidlertid så er kjøttet på vei tilbake inn i varmen – og det er til stor glede for oss som er glade i den velsmakende og lune delikatessen.
I ukas matspalte serverer vi en italiensk variant av kalvefilet – servert sammen med en god saus laget av steinsopp og konjakk.
Som siderett baker vi rotsaker i salvie, sitron og smør.
«Filetto di vitello»
150 g kalvefilet per person
2–3 dl fersk steinsopp
2 dl kremfløte
2 ss god konjakk
Smør, salt og pepper
Smelt smøret i en het panne og la det slutte å frese. Legg i det lett saltede og peprede stykket av kalvefilet (det skal stekes i et helt stykke) og stek det rundt om.
Når du har fått en fin brunfarge rundt hele kjøttstykket så steker du det videre i ovn i 12–14 minutter på 200 grader.
Når fem minutter gjenstår av steketiden – fres skivet steinsopp i samme fett som kjøttet.
Salte og pepre, og hell på fløte og konjakk. La få et oppkok og la putre i ett minutt.
La kjøttet hvile i ti minutter før du skjærer det i skiver og serverer det med soppsausen.
Sitronbakte rotsaker
150 g gulrøtter per pers
150 g poteter per pers
1 sitron (saften)
1–2 fedd hvitløk
15 salvieblader
40–50 g smør
Salt og pepper
Skjær potetene i halvdeler og gulrøttene i fem cm lange biter. Er det ferske grønnsaker kan du gjerne beholde skallet på.
Smelt smøret i en ildfast form og legg i rotsakene, salviebladene og knust hvitløk. Rør rundt slik at alt er dekket av smør.
Hell over sitronsaften og stek i ovn i cirka 50 minutter. Rør rundt i formen etter halve tiden.
Sausen er såpass kraftig at du godt kan servere en litt tyngre rødvin til kalvekjøttet – selv om kanskje en Barbera d’Alba eller en fruktig Primitivo vil passe aller best.
Buon appetito!