Stø-fisker Robert Brun (24) opprettet i sommer en egen gruppe på Facebook med mål om å samle stemmer i næringa som er for kvotehandel, eller strukturering, for båter under 11 meter.

Oppslutninga har vært langt bedre enn forventet, og i skrivende stund har gruppa nesten 700 medlemmer. Det skriver Kyst og Fjord torsdag.

– Tanken bak var å kartlegge og samle folk som er for strukturering. Samlet får vi kanskje mer til enn om vi sitter på hvert vårt nes og roper, sier Brun til VOL.

Uforutsigbart

Selv har den unge øksnesfiskeren tre båter og tre kvoter, og mener dagens samfiskeordning er altfor lite forutsigbar. Samfiske innebærer at et fartøy kan fiske hele, eller deler av en kvote som er tildelt et annet fartøy, mot at sistnevnte legges til kai under samfisket.

– Regelverket rundt dette kan endres hvert år. Jeg synes det også er dumt at det skal være forskjellsbehandling mellom gruppene. Med en strukturering kan vi få et mye bedre driftsgrunnlag, sier Brun.

– Tjener dere ikke godt nok i dag?

– Vi er i 2017 og ting utvikler seg. Folk ønsker stadig bedre arbeidsforhold på sjøen, og jeg skulle gjerne hatt et bedre grunnlag for å kunne ansette folk og fornye flåten. Det er dyrt slik det er i dag å ha flere båter liggende til kai, sier Brun.

Kyst og Fjord har foretatt en uformell opptelling, og anslår at Facebook-gruppa representerer rundt 300 sjarkkvoter. Brun sier til VOL at flere av medlemmene skal møtes i høst.

Støtte fra fiskarlagslederen

Fiskarlaget mener også det er på tide å åpne for strukturering for den minste flåten.

– To landsmøter i fiskarlaget har sagt at vi skal ha ei strukturordning for båtene under 11 meter. Vi trenger en mer oversiktlig og forutsigbar ordning enn samfiskeordningen, sier Ingebrigtsen.

– Vi vet ikke før i desember om vi har samfiskeordning påfølgende år. Vi har ingen garantier og trenger mer trygghet i den minste flåten. I stedet for samfiske må vi ha en strukturordning som gir oss mulighet og sikkerhet lenger frem i tid, sier Ingebrigtsen.

Fiskarlaget har sagt at de ønsker en "moderat" strukturering. Hva innebærer dette?

– Et tak som er lavere enn i andre deler av flåten. Eksakt hvor mye er en diskusjon vi ikke har tatt innad i fiskarlaget enda, sier Ingebrigtsen.