«Draupne-ordene, Omd vil aldri falle» er navnet på boka, og er den andre av totalt seks bøker. Denne serien er slik at man ikke må ha lest første bok for å lese andre, det er seks individuelle historier om samme familie.

Jitse har alltid vært veldig opptatt av gamle sagn og lokal historie. Han intervjuet i ungdomstiden mange eldre folk.– Mye har jeg skrevet ned, og en god del husker jeg også. Allerede i ungdomsårene hørte jeg sagnet om den bortkomne prinsen, og det verserte mange historier om det. Da jeg i voksen alder hjalp til i ei privat samling på Andøya og kom over loggbøkene til denne prinsen, så tente det en gnist i meg, forteller Jitse.

Prins på Andøy

Han kjente fort igjen navnet som han hadde hørt flere ganger i ungdomstiden, og oppsøke siste gjenlevende familiemedlem etter prinsen.– Han fortalte meg historien slik han husker å få den fortalt av sin bestefar, som i boka heter Mork Møllersen. Barnebarnet, som heter Magnor Møllersen i boka, ønsket ikke at familienavnet deres skulle bli brukt, og han ønsket ikke at bøkene skulle komme ut før han var gått bort, forklarer Jitse.

Møllersen har et syn på seg selv om at de er litt mer enn andre, og at de historisk kan bevise at røttene deres er halvt guder og halvt mennesker.– Møllersen har røtter helt tilbake til Kong Sæming som var konge av Hålogaland, som var sønn av guden Odin. Han bodde på Åseborg på øya Omd, altså Andøya, forklarer Buitink. Odin dro så langt nord som korn kunne vokse i gode år, etter at romerne skapte uro i verden, og Odin inngikk en hellig pakt med dem. Han kalte stedet han dro til for Omd, og det var der i fra den nordlige verden skulle styres, forteller Jitse.

Handler om gamle Andøy

Bok nummer to i serien handler om Åseborg og Omd, som da var navnet til Andøya. Omd er også omtalt i Snorre Sturlason sine kongesagaer, både i sagaen om Olav Tryggvason og Ynglingesagaen. – «Magnor Møllersen» var opptatt av at bøker som inneholdt hans families navn, til tross jeg har lagt på fiktive navn, skulle bli fortalt muntlig etter den gamle, norske tradisjonen. Han ville ikke egentlig at det skulle skrives ned, men han skjønte at dette ble for omfattende, og jeg har derfor skrevet og dramatisert loggbøkene slik jeg husker «Magnor» fortalte dem. Han mente at historier som ble fortalt muntlig ville det alltid gi en personlig vri, og det var viktig for han at alle skulle få føle og tro det man ville.

Bakgrunnen til navnet på boka er at Odin måtte forlate Omd. Han satte sin sønn Sæming igjen til å styre landet i nord, som de kalte Hålogaland. Sæming var redd det skulle bli krig, men Odin sa til sin sønn «Ragnarokk kommer…» og i det han steg inn i båten som skulle ta han bort, avsluttet han setningen «…og Omd vil aldri falle.»

Barnebok

Jitse skal også gi ut enda ei bok i november, men den er ikke i tilknytning til bøkene om Møllersen.Det er ei barnebok med tegningene og historien om Balders død, på fem språk. Den passer fint for voksne også som vil ha grunnleggende kunnskap om våre gamle guder, avslutter Jitse.