Fire vesterålinger har etter stortingsvalget sikret seg en fast plass på Stortinget.

Representantene blir samtidig del av én av Stortingets tolv faste komiteer, som til en viss grad tilsvarer departementene.

Tolv komiteer

Komiteene er Stortingets saksforberedende organer og behandler saker Stortinget oversender til dem.

De tolv komiteene er: arbeids- og sosialkomiteen, energi- og miljøkomiteen, familie- og kulturkomiteen, finanskomiteen, helse- og omsorgskomiteen, justiskomiteen, kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, kommunal- og forvaltningskomiteen, kontroll- og konstitusjonskomiteen, næringskomiteen, transport- og kommunikasjonskomiteen og utenriks- og forsvarskomiteen.

Vi spurte de fire vesterålingene som fra høsten har fast plass på tinget, om hvilke komiteer de ønsker seg til – og hvorfor.

Kjell-Børge Freiberg (Nordland Frp)

Freiberg toppet fylkeslista til Frp, som fikk 16,5 prosent av stemmene i Nordland og dermed to mandat.

– Gruppa vil konstituere seg 2. oktober, og da vet jeg hvilken komité jeg havner i, forteller han.

Freiberg har en komité som står høyest i kurs.

– Jeg er tilpasningsdyktig, men har signalisert at jeg ønsker meg i næringskomiteen. Med alle muligheter som ligger i Nordland, blir det et naturlig valg for meg, sier Frp-politikeren.

ØNSKER SEG NÆRINGSOPPGAVER: Kjell-Børge Freiberg var Frp Nordlands førstekandidat og fikk fast plass på Stortinget. Den tidligere Hadsel-ordføreren ønsker seg til næringskomiteen, som også omfatter fiskerifeltet. Foto: Arkivfoto

Hårek Elvenes (Akershus H)

Hårek Elvenes stod på sjetteplass på lista til Akershus Høyre. Det holdt akkurat til fast plass på Stortinget, i kamp mot MDG-talsmann Rasmus Hansson.

Elvenes har de fire siste årene møtt fast på Stortinget for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. I denne perioden har han sittet i justiskomiteen, men nå er det andre komiteer sortlendingen kan ønske seg å sitte i.

– Det er en stor kabal som skal gå opp. Mitt politiske interessefelt er bredt. Skal jeg nevne tre politiske områder i uprioritert rekkefølge, holder jeg en knapp på næringskomiteen, utenriks- og forsvarskomiteen og energi- og miljøkomiteen.

– Hvorfor akkurat disse tre?

– Næring fordi verdier må skapes før de kan deles. Flere jobber må skapes i privat sektor for å kunne opprettholde velferdsnivået. Utenriks- og forsvar fordi landets sikkerhet og innbyggernes trygghet er statens viktigste oppgave. Energi og miljø fordi her møtes utfordringer knyttet til vekst og vern som krever avveininger basert på innsikt og kunnskap, svarer Elvenes.

TRE PÅ TOPP: Hårek Elvenes stod på sjetteplass på lista til Akershus Høyre, hvor sortlendingen er leder. Han har tre komiteer han ønsker seg inn i. Foto: Pressefoto

Geir Adelsten Iversen (Finnmark Sp)

Geir Adelsten Iversen, som flyttet fra Andenes som 19-åring, er valgt inn på Stortinget som representant for Finnmark Senterparti.

Han sier han vil ha fokus på fiskeri når han nå blir stortingspolitiker.

– Vi skal ikke miste rettighetene til fisken. Vi må gjøre noe med prisgaloppen som foregår nå. Jeg er veldig glad for å ha kommet inn, og for at Senterpartiet gjorde et bra valg, men det kunne vært bedre. Hadde vi hatt flertall, kunne vi gjort om vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon. Det er ennå muligheter, men det blir vanskelig, sa han til VOL tidligere i uka.

Men han velger fisk – og dermed næringskomiteen – foran utenriks- og forsvarskomiteen.

– Jeg ønsker meg plass i næringskomiteen, fordi fiskerispørsmål er viktig, er hans korte svar.

VIL TIL NÆRINGSKOMITEEN: Geir Adelsten Iversen er fra Andøya, men skal representere Finnmark Sp på Stortinget. Foto: Privat

Willfred Nordlund (Nordland Sp)

Willfred Nordlund og Senterpartiet gjorde et brakvalg. I Andøy fikk partiet hele 71,7 prosent av stemmene, mens i Nordlunds hjemkommune Sortland stemte hver fjerde person på partiet.

– Vi gjør et kjempevalg, og resultatet i Vesterålen er helt vanvittig. Jeg må takke ydmykt for tilliten og håpe at vi får mest mulig ut av alle stemmene. Vi har i alle fall ikke gitt opp Andøya flystasjon, sa han da resultatet var klart.

Nordlund ønsker imidlertid ikke å uttale seg om hvilken komité han ønsker seg til.

TAUS: Willfred Nordlund ønsker ikke å uttale seg om hva som er hans drømmekomité på Stortinget. Foto: Silje Helene Nilsen