Kenneth Svendsen, Frp, er snart ferdig på Stortinget. I inneværende stortingsperiode er han andre visepresident i Stortingets presidentskap.

Se video der Slagsvold Vedum forklarer hva partiet skal gjøre.

Forslaget ikke viktig

Han forklarer prosessen med representantforslag slik:

– Det har ikke så mye å si hva som står i selve forslaget. Slagsvold Vedum vil gå på talerstolen å fremme forslaget med en lang begrunnelse. Det vil bli sendt til presidentskapet på Stortinget, og bli behandlet dagen etterpå. I teorien kan Stortinget nekte å behandle saken, men det skjer utrolig sjeldent og jeg tror ikke det vil skje i denne saken. Det vil bare skape enda mer uro, forklarer Svendsen.

Deretter sendes saken over til en komite, som skal behandle forslaget fra Slagsvold Vedum.

Ikke bundet

– Komiteen, og her snakker vi mest sannsynlig om Forsvarskomiteen, er ikke bundet av hva Senterpartiet har foreslått i Stortinget. Forslagsstilleren vil fremme sine primærforslag, som enten får flertall eller ikke, men i tillegg kan andre flertall i komiteen kunne komme med andre forslag, som kan få flertall. I Andøya-saken kan det for eksempel være at noen foreslår at det skal lages en revidert kostnadsanalyse, som skal kvalitetssikres eksternt før regjeringen kan gå videre. Det vil være en stopp-ordre til regjeringen, sier Svendsen.

Hvem «sponser» forslaget?

– Er det viktig hvem som fremmer forslagene?

– Ja, det kan være viktig. La oss si at forslagsstillerne blir SV, Sp, KrF og Venstre. Det vil være en styrke for partiene. For da trenger de bare å overtale Arbeiderpartiet for å skape et flertall.

– Kan det bli «sprengstoff» av denne saken?

– Ja, når saken er i komiteen må Forsvarsdepartementet uttale seg om saken. Hvis det da dukker opp nye tall, kan det bli «sprengstoff». Hvis det ikke er nye tall, er Arbeiderpartiet bundet av avtalen de har med regjeringen om Langtidsplanen for Forsvaret. Senterpartiet vil vise til rapporten fra Samfunnsøkonomisk analyse, som ble lagt fram en uke før valget. Forsvarsministeren blir nødt til – både skriftlig og muntlig – å forsvare sine tall overfor Stortinget. Hvis det viser seg at Samfunnsøkonomisk analyse har rett, er bakgrunnen for forliket i Stortinget borte. Da kan både Arbeiderpartiet og regjeringspartiene snu, og saken står åpen, sier Svendsen.