I forbindelse med at Harstad sjakklubb skal ha turnering påfølgende helg, har Sortland sjakklubb sikret seg et parti simultansjakk med Gunina, som er Europas beste kvinnelige sjakkspiller.

– Vi betaler noen kroner for å få henne til oss, og så skal hun spille simultansjakk med opptil 15 stykk, forklarer Håkon Tonulltre Natvig i sjakklubben.

Sterkeste i lynsjakk

Simultansjakk foregår sånn at det settes opp 15 bord i en hestesko, der spillerne fra Vesterålen sitter på innsiden. Gunina vil deretter gå frem og tilbake fra bord til bord for å gjøre sine trekk.

Det hele vil ta en time eller to, og Guninas mål er å vinne alle 15 parti.

– Hun er Europas sterkeste lynsjakkspiller, sier Natvig.

Ti av de 15 plassene er allerede tatt av sjakklubbens medlemmer. De resterende fem er åpne for at andre skal kunne melde seg på.

– Vi har sendt en liten forespørsel til politikere og andre kjendiser om de vil være med, men så langt er det ingen som har respondert på det, sier Natvig.

Høyt over landsdelens beste

Det eneste kravet for å melde seg på er at man kan reglene.

– Om det blir flere enn 15 påmeldte, vurderer vi to runder, eller så trekker vi om hvem som får prøve seg.

Men hvor god er så Valentina Gunina?

– Hun har en rating, som er et tall du får på hvor god du er, på 2505. Ingen i Nord-Norge er i nærheten av dette. Av mannfolk i Oslo er det kanskje 4-5 som er bedre, sier Natvig.

Den beste i Vesterålen har en rating på 2000, og de 500 poengene som skiller dem er, ifølge Natvig, ekstremt mye.

Magnus Carlsen har, som verdens beste sjakkspiller, en rating på 2800. Selv har Natvig en rating på 1600, og han skal prøve seg mot verdenseneren.

– Dette blir den sterkeste kvinnelige spilleren som noensinne har vært på Sortland.

Gunina har to ganger vunnet europamesterskapet i sjakk for kvinner (2012, 2014) og tre ganger det russiske mesterskapet for kvinner (2011, 2013, 2014). Hun var med på gull-laget da Russland vant kvinnenes sjakk-OL i 2010, 2012 og 2014 og i kvinnenes lag-EM i 2007, 2009, 2011 og 2015.