Frp-leder Siv Jensen heller kaldt vann i blodet på KrF og Venstre og sier de to partiene ikke har en realistisk tilnærming til situasjonen på borgerlig side.

Torsdag kveld samlet statsminister Erna Solberg (H) Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide til samtaler i statsministerboligen om borgerlig samarbeid.

Tidligere på dagen kom Frp-lederen med en klar melding til Grande og Hareide om at en blågrønn regjering sitter langt inne:

– Det er ikke en veldig realistisk tilnærming. Vi har sagt det samme i mange år, som heller ikke er noe nytt, at vi støtter ikke en regjering vi ikke selv er en del av.

– Flertallet utgår av alle disse fire partiene. Da er det naturlig at alle disse fire partiene må finne sammen i en god samarbeidsløsning, sier Jensen.

– Erna bestemmer

«This ain't over before the fat lady sings» (Det er ikke over før den fete damen synger) – lød Grandes muntre kommentar på vei inn til møtet som skulle starte med servering av en gryterett klokka 19.

– Det er Erna som bestemmer hvilken regjering hun vil lede. Det bestemmer ikke Siv Jensen. Men vi mener vi har gjort denne regjeringen mer populær enn det Høyre og Frp hadde klart. Det kunne sikre gjenvalg for Erna Solberg om fire år, sa hun til VG tidligere på dagen.

Hareide var noe mindre optimistisk:

– Vi må lytte til de signalene som kommer og holde det sammen med vårt ønske. Jeg ser at det blir vanskelig, men det er naturlig at det blir et tema nå i kveld. Det er naturlig at de fire som har pekt på Solberg som statsminister, kommer sammen.

Formøte

I forkant av Venstres landsstyremøte torsdag hadde Grande et møte med KrF-leder Knut Arild Hareide. Grande gjør det klart at hun mener KrF må være en del av løsningen.

– Det er en gjennomgangstone i Venstre at vi må få med oss KrF for å presse politikken i retning sentrum. Hvilken form det skal få, får vi være åpen for, sier hun til VG.

På vei inn til møtet med de tre andre borgerlige partilederne gjorde Grande det klart at hun ikke har gitt opp å få til en blågrønn regjering, altså med Høyre, Venstre og KrF:

– Det er mitt mandat som jeg har fått fra mine velgere. Det er det vi gikk til valg på. Det var det landsmøtet vedtok enstemmig. Da skal vi sørge for at vi har noen runder her inne på akkurat det, sa hun.

Samtaler

Kilder i Høyre har i forkant av kveldens møte gitt uttrykk for at det foreløpig handler om samtaler om hvorvidt det er noe å forhandle om.

Oppfatningen er, ifølge Aftenposten , at hvis samtalene skal gå over i forhandlinger, må det enten handle om en samarbeidsavtale eller en regjeringsplattform.

Et mulig utfall er med andre ord at norsk politikk bringes tilbake til det som ellers har vært normalen i nyere tid: En ren mindretallsregjering uten noen form for bindende avtale med støttepartier på Stortinget.

Det kan også tenkes at de fire blir enige om å avvente situasjonen. Samtlige partier har understreket at de har god tid.

Ikke i regjering med Frp

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad sa til NTB tidligere torsdag at det ikke er utenkelig at samtalene munner ut i ingen ting:

– Vi gikk til valg på en sentrum-Høyre-regjering og er tydelige på at vi ikke ønsker å gå i regjering med Frp. Vi vil heller ikke ha en ny samarbeidsavtale. Sånn sett har vi allerede et avklart forhold til regjeringen. Vi vil samarbeide i Stortinget fra sak til sak, sa han.

KrF har sitt landsstyremøte og den første samlingen for den nye stortingsgruppa fredag.

Prøvestein

Også Jensen har gjort det klart at de fire partilederne ikke har kommet i posisjon der de forhandler.

– Vi er på ingen måte i en forhandlingssituasjon nå. Men det å snakke sammen har aldri skadet noen, og det skal vi fortsette med i dag, sier hun til NTB.

Jensen mener det for øyeblikket er uklart hva KrF og Venstre ser for seg, men gjentar at det er å snu ting på hodet å snakke om en blågrønn regjering nå.

– Landet har en regjering som Fremskrittspartiet sitter i. Skal man ha en annen regjering, så må man først felle den som sitter.

KrF slo i valgkampen fast at partiet ikke vil stemme for et mistillitsforslag mot regjeringen nå, men understreket samtidig at Solberg og Jensen ikke er fredet i fire samfulle år.