For andre gang har Yngve Isaksen Wiik vært i Sør-Sudan. Han reiste dit for første gang i 2013, og den gang visste han ikke hva han gikk til.

Han skulle tjenestegjøre som politi i ett år i landet, og var kun hjemme på ferie noen få ganger. Han dro så tilbake til det afrikanske landet i 2016. Også denne gangen har reisen vært full av inntrykk.

– Jeg var kjent med forholdene der ned, men trodde ikke at jeg skulle tilbake. Da jeg tok av fra landet i 2014, etter ett års opphold, så tenkte jeg med meg selv at jeg ikke kom til å dra tilbake. Jeg tok feil. Behovet for hjelp er stort i Sør-Sudan. Norsk politi har mye å bidra med, sier han.

Fikk oppleve nød

Livet i Sør-Sudan og Juba er i kontrast av hva han er vant med hjemme, men Isaksen Wiik føler at han får noe ut av en slik reise.

Opplæring som foregikk i primitive skur. Alle skal ha kursbevis fra FN etter endt opplæring. Foto: Privat

– Man får bidra med mye og gir mye av seg selv. Det er alltid noe som foregår, og det er helt fjernt fra det man opplever hjemme. I Sør-Sudan opplever folket de krisene vi leser om. De lever og dør i ytterste nød. Man blir mer oppmerksom på forskjeller som er kulturelt betinget, og lærer mye om seg selv, forklarer han.

Ga til barnehjem

Da Isaksen Wiik kom hjem til jul, startet han en hjelpeaksjon. Flere var med på å samle inn leker og klær, som han tok med seg til et barnehjem.

– Det er mye negativt der nede. Å hjelpe barnehjemmet Confident Children out of Conflict, og se noe som fungerte, var sunt for oss. Veldig mange her i Norge var med på å samle inn ting jeg kunne ta med meg tilbake. I penger ble det samlet inn cirka 40.000 kroner. De gikk i hovedsak til barnehjemmet. Tre jenter ble sendt på kostskole, og en del av pengene ble brukt til å kjøpe inn medisiner.

Foto: Privat

Blir savnet

Yngve dro ofte til barnehjemmet, og sjekket regelmessig at barna hadde det bra. Han tok med klær, leker, skolesaker og rene sokker og sko.

– Yngve har et stort hjerte som er fullt av medfølelse. Han har bidratt stort på velferd og skole for barna, og utgjør en forskjell i livene deres. Han kom også hit ofte med kolleger for å leke med barna i sin fritid. Før han forlot introduserte han også sine kolleger for barnehjemmet, slik at støtten kunne fortsette. Vi savner Yngve veldig, sier Cathy Groenendijk.

Hun er daglig leder for Confident Children out of Conflict

.

Leiren. Foto: Privat

Ble jordmor

Noe som skjer både der og her hjemme er fødsler. Det som derimot ikke er like vanlig for en politimann, er å ta imot et barn.

– Jeg hadde vakt, og var i leiren, da det ble meldt om at en gravid kvinne hadde kommet dit. Vi kjørte til porten, og innså etter hvert at det tar tid med ambulanse og det å få henne til sykehus. Kvinnen fødte ei lita jente der og da. Der borte er det slik at om det er mørkt og natt, så er det helt mørkt. Heldigvis gikk det bra. Det var en helt spesiell opplevelse. Jeg hadde med noe til familien etter jul, men jeg så dem aldri igjen, sier han.

Yngve og hans kolleger tok barna med i svømmebassenget. Det falt i smak. Foto: Privat

Tar med hjem

Nå har han kommet hjem, mange erfaringer rikere.

– Man lærer mye om kultur, og man blir ydmyk når man ser hvor lite andre nasjoner har, og når de til tross for sine utfordringer klarer seg. Jeg har lært mye om andre lands politi som jeg har tatt med meg hjem til Norge, avslutter lensmannen.