Politibetjent Thomas Berg var på jobb, og ute og kjørte patrulje, da de fikk melding om hendelsen på kvelden 27. februar 2015. Han var et av aktors viktigste vitner på dag 1 av rettssaken i lagmannsretten.

Hans forklaring støtter langt på vei forklaringen til fornærmede.

Ble bedt om å kontakte tiltalte

For han startet det med en telefon fra kollega, politibetjent Christopher Ruud, om at Ruud hadde vært i kontakt med tiltalte, som kunne fortelle at fornærmede fraktet narkotika, og at fornærmede hadde forsøkt å kjøre på tiltalte. Berg ble også bedt om å ta kontakt med tiltalte. Da Berg så ringte tiltalte klokken 21.54 den kvelden, fortalte tiltalte at han var på vei til Myre, men at fornærmede fortsatt er ved utkjørselen.

Patruljen kjørte så mot Frøskeland, og etter å ha fått en melding fra operasjonssentralen et par minutter senere, fikk de beskjed om at det har vært en trafikkulykke. Patruljen kjørte derfor utrykning til stedet, ifølge Bergs forklaring i retten.

Politiadvokat Kai Rønning-Nyvold er aktor i saken. Foto: Sanna Drogset Børstad

Saken ble opprinnelig behandlet i Vesterålen tingrett i februar i år, der tiltalte ble dømt til tre års fengsel. Han anket saken, og den behandles derfor i lagmannsretten i Bodø over tre dager denne uken.

Hardt skadd bein

Da patruljen kom til stedet, så de en bil som sto helt innerst på busslomma, med fronten mot Frøskelandskrysset. Ved siden av sto det, ifølge Berg, en større bil med biltilhenger med en bil på.

– Ved siden av bilen ligger det en person, mellom døra og bilen. Det flyter blod rundt vedkommende. Ei jente sitter ved hodet hans i døråpninga, og en annen person jobber med han, med et belte rundt beinet. Jeg ser at foten til han som ligger på bakken er hardt skadd. Beinpiper stakk ut, og foten hang kun i hudvev, forklarte Berg i retten.

Ambulansen kom til stedet klokken 22.08, og Berg tok seg da en prat med jenta på stedet, som hadde vært passasjer i fornærmedes bil. Hennes forklaring til politibetjenten stemmer overens med fornærmedes forklaring i retten.

Viste bilder fra stedet

Berg viser frem bilder fra åstedet, som er tatt etter at fornærmede var fraktet bort i ambulanse. Bildene viser blodspor på bakken, bilens plassering, skader på bilen og hvordan underlaget var. Underlaget var snødekt, med hardpakket snø og delvis is. Det var mørkt, uten gatebelysning.

Slik så det ut på åstedet dagen etter ulykken. Merkingen i nedre høyre hjørnet er politiets. Foto: Marius Birkeland

– Jeg ringte så tiltalte, som fortalte at han var på Myre, og vi avtaler å møtes på lensmannskontoret der. Han blir så pågrepet og tatt med inn til avhør, forklarte Berg.

Politiet besluttet da å beslaglegge førerkort, ta en utvidet blodprøve, samt å sette tiltalte i arrest i påvente av videre etterforskning.

Påviste amfetamin

Berg deltok ikke selv i avhøret av tiltalte, men satt i naborommet med døren åpen. Han hørte litt på hva som ble sagt i avhøret, samtidig som han hadde kontakt med politijurist og operasjonssentral.

– Jeg forsto det sånn at det var vanskelig å få tiltalte til å forklare seg om hva som hadde skjedd. Jeg hørte min kollega Gunnar Falkner gjentatte ganger stille spørsmål om igjen, fordi tiltalte ikke svarte på dem, sa Berg.

Politibetjenten opplevde at tiltalte ga uttrykk for at han var uenig i at det var han som satt der i avhør, mens fornærmede, som muligens hadde fraktet narkotika samt kjørt uten gyldig førerkort, ikke var tatt.

Da tiltalte senere samme natt ble tatt med til Stokmarknes sykehus for blodprøvetaking, ble det påvist amfetamin i blodet. En sannsynlighetsvurdering viste at tiltalte hadde amfetamin tilsvarende høyere enn 1,2 promille alkohol da kjøringen fant sted.

Ingen bilfeil

Tidligere kriminaltekniker Vidar Johan Melkersen i sortlandspolitiet og tidligere overingeniør i Statens Vegvesen, Ole Richard Robertsen, vitnet også i retten tirsdag.

Melkersen gjennomførte første undersøkelse av kjøretøyene 17. mars 2015. Han snakket om skadene på bilene, og sannsynliggjorde hendelsesforløpet.

Robertsen undersøkte bilenes tekniske stand, og mener at det ikke er funnet feil på bilene som kunne ha forårsaket ulykken.