Kommunene får 3,6 milliarder kroner mer i frie inntekter neste år.

– Blir mindre handlingsrom

Regjeringen mener kommunene kan få enda mer å rutte med ved å effektivisere.

– Neste år får kommunene et forutsigbart og godt kommuneopplegg som gjør at de kan både sikre og videreutvikle viktige velferdstjenester til innbyggerne. Samtidig vet vi at det blir mindre handlingsrom i årene som kommer. Det er viktig at de prioriterer og fortsetter arbeidet med å effektivisere, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Veksten i kommunesektoren er på 2,6 prosent, noe som skal være nok til å dekke lønns- og prisveksten, skriver NRK.

Kommunene i Nordland har samlet en vekst på kun 2,1 prosent og har derfor en reell nedgang. Fylkeskommunen har en vekst på 1,1 prosent.

Lavest vekst i Bø

På kommunenivå er det naturlig nok mange kommuner som har enda lavere vekst. Fylkesmannen i Nordland har beregnet den nominelle veksten til kommunene i fylket.

Dårligst an i Vesterålen ligger Bø kommune, med en vekst på kun 1,1 prosent. Deretter følger Sortland (1,3 prosent) og Andøy (1,5 prosent).

– Dette blir sparebluss

Hadsel får en vekst på 2,1 prosent – det samme som Nordland som helhet.

– Vi la inn frie inntekter på 460,7 millioner kroner. Erna var enda mer nøktern, for fasiten er 0,7 millioner mindre. Hadsel har fått prosentmessig samme vekst som Nordland, med 2,1 prosent oppgavekorrigert vekst og 9,4 millioner kroner mer enn i år. Det blir ikke nok til å dekke lønnsveksten engang. Så dette blir sparebluss, og vi må ta ned aktiviteten med dette statsbudsjettet her, fastslår økonomisjefen, sier økonomisjef Tommy Løveng Hansen til BLV.

Øksnes er den eneste vesterålskommunen som ligger over fylkessnittet, med en vekst på 2,4 prosent.

– Gir ikke rom for nye satsninger

Disse tallene peker som nevnt på nominell vekst. Den anslåtte lønn og prisveksten for kommunesektoren ligger på 2,6 prosent ifølge forslaget til Statsbudsjett 2018.  Altså vil ingen av vesterålskommunene få et større handlingsrom til neste år uten å effektivisere driften.

Den ferske stortingsrepresentanten Willfred Nordlund (Sp) som sitter i Kommunal og forvaltningskomiteen sier han ikke er overrasket over statsbudsjettet.

– Regjeringens budsjettforslag følger opp kjente grep fra tidligere budsjettforslag. Økningen i rammeoverføringene til kommunesektoren gir ikke rom for nye satsinger for kommunene. De satsingen har allerede regjeringen definert. Og når kommunene i Vesterålen ikke klarer å møte dem fordi kostnadsveksten spiser opp den nominelle økningen og blir til en reell nedgang så kommer regjeringa til å klage på at man lokalt har prioritert annerledes, sier Nordlund.

Reagerer på nye utgifter

Økte frie inntekter til kommunene er som nevnt foreslått til 3,6 milliarder kroner nominelt.

I dette inngår 300 millioner kroner til russatsing og 200 millioner kroner til tidlig innsats i skoler og barnehager, som finansieres ved å kutte en ordning som lå hos Kunnskapsdepartementet – og 200 millioner kroner til forebyggende tiltak i skolen.

I tillegg får alle landets fylkeskommuner 200 millioner kroner. Samlet gir dette en vekst i frie inntekter for kommunesektoren på rundt 3,8 milliarder kroner.

– Jeg reagerer på at regjeringen sier de styrker de frie inntektene til kommunene samtidig som de velter nye utgifter over på kommunene. Et eksempel på dette er toppfinansieringsordningen for ressurskrevende brukere som nok en gang svekkes gjennom økt egenfinansiering, mener Nordlund.

– Lettvint retorikk

Han gir et eksempel med bevilgningen på 200 millioner kroner til tidlig innsats i barnehage og skole som finansieres gjennom kutt i Kunnskapsdepartementets budsjett.

– Dette er lettvint retorikk og legger ikke grunnlag for at kommunene eller fylket kan ta et løft for eksempel for veger, sier Nordlund.

Nordlund forventer knallharde prioriteringer i kommunene fremover.

– Senterpartiet kommer til å økte de frie inntektene godt over det som er forslaget fra regjeringen når vi legger frem vårt alternativ. Det handler om hvordan Stortinget prioriterer.

VEKST I FRIE INNTEKTER I NORDLAND: Første kolonne viser anslag på hvor mye hver kommune og fylkeskommune får i frie inntekter i 2018, målt i 1000 kroner. Andre kolonne viser anslag på vekst fra anslag på regnskap for 2017 til nasjonalbudsjettet 2018, målt i nominelle kroner. Veksten er korrigert for endringar i oppgavene til kommunene. Tredje kolonne viser den nominelle veksten målt i prosent. Tallene er hentet fra Fylkesmannen.