Det var tirsdag første skiftesamling i konkursboet til Bømyr eiendom. Til stede var bostyrer advokat Frank Steiro, i tillegg til daglig leder og styremedlem i Bømyr eiendom, Terje Olav Hansen, og styremedlem Trond Helge Hansen i Bømyr eiendom.

Har akseptert bud

Boet har nå bedrevet salgs- og tilsynsarbeid, og det er etter en salgsprosess akseptert et bud på 20 millioner kroner for hele boet samlet. Budprosessen og salget er avklart med de to store panthaverne, Sparebank1 Nord-Norge og DNB Bank ASA, samt Hadsel kommune og Hadsel havn KF.

Det var tirsdag første skiftesamling i konkursboet til Bømyr eiendom. Foto: Sanna Drogset Børstad

Overtakelsen er planlagt rundt årsskiftet. Verken daglig leder i Bømyr eiendom, Terje Olav Hansen, eller bostyrer Frank Steiro vil kommentere hvem som er kjøper.

I salgsprosessen startet prisen med et bud på 6,7 millioner kroner.

– Så prisen har blitt presset opp, midt sagt, sa Steiro i retten.

Pantsatte eiendommer

Konkursboet sitter med noen verdier i faste eiendommer, samt i eiendommer med festeavtaler. Den ene eiendommen er på 4.905 kvadratmeter, og er tomta der de gamle bygningene står. I tillegg har de en liten tomt som ligger som en slags enklave inne på den første eiendommen.

De har også hovedeiendommen, på nesten 22 mål, der det nye produksjonsbygget fra 2007 står. Denne tomten er to parseller som er delt på midten av veien ut mot moloen. Eiendommen har en tinglyst festetid på 30 år, regnet fra 2006, med en festeavgift på kun 5.000 kroner årlig. På denne eiendommen står det to overkraner, som er pantsatt til en samlet verdi på 8,5 millioner kroner.

I tillegg til dette kommer to festetomter på 900 og 1.800 kvadratmeter, samt en drøye 17 mål stor råtomt. Det er ikke bebyggelse på den tomten i dag, men den er tenkt til fremtidig miljøbase.

Fordringer og aksjer

De har også utestående kundefordringer på drøye 32.000 kroner, samt noen overtrukkede konti i Sparebank1 Nord-Norge.

Selskapet eier aksjer i selskapene Marecom AS (9,4 prosent av aksjene), LoVe Miljøbase AS (33,33 prosent av aksjene) og i Norlense AS (15,79 prosent av aksjene).

Aksjene er det eneste som ikke pantsatt. Planen er å selge aksjene krone for krone.

Krav på 31,4 millioner

Det foreligger en rekke krav til konkursboet, fra aktører som blant andre Skatt Nord, bankene, Hadsel kommune og Hadsel havn KF. Til sammen utgjør kravene nesten 31,4 millioner kroner.

Dette er uprioriterte krav, og av de uprioriterte kravene er 24 millioner kroner meldt som avtalepantesikret, mens 241.000 kroner, som er kravene fra Hadsel kommune, er meldt som sikret med legalpant.

Det er ikke meldt om prioriterte krav, som vanligvis er lønnskrav eller skatt- og avgiftskrav.

Kan ha utestående momskrav

Bostyrer påpekte imidlertid i retten at det kan være at Skatt Nord kommer med momskrav, som i så fall vil være et prioritert krav.

Bømyr eiendom inngikk nemlig ny leieavtale med Norlense 1. september i år, bare ti dager før styret besluttet å levere oppbudsbegjæring. I denne avtalen er husleia satt betydelig ned fra fjoråret. I perioden 1. januar i år og frem til avtalen ble inngått åtte måneder senere, har ikke Norlense betalt husleie. Det har imidlertid stått en sum som har vært forskuddsbetalt, på Bømyr eiendoms konto.

Ved inngåelse av ny leiekontrakt, ble det avtalt at denne summen skulle motregnes som husleie.

– Det har fått den konsekvens at moms på leia ikke er omfattet av momsoppgaven til utleier Bømyr eiendom, sa Steiro.

Skatt Nord

Steiro påpekte at det er opp til Skatteetaten ved Skatt Nord å melde kravet sitt i boet, og mener at det er et noe uklart spørsmål om hva lovverket sier i slike tilfeller.

Rettens administrator, Hans Edvard Roll, mener at lovligheten av dette kan være i grenseland.

– Vi vil naturligvis ha dialog med Skatteetaten. Dette er et uklart spørsmål. Bømyr eiendom har sittet med en sikkerhet på konto, som et slags depositum. Vi vil ta dette opp med vår revisor, for dette er godt nedi momslovgivninga, sa Steiro.

– Jeg tror at Skatteetaten har en hjemmel for å gjennomføre gjennomskjæring dersom de finner det sannsynliggjort at realiteten bak forskuddet var en sikkerhet for husleia. Da skulle det ha vært innberettet på slutten av hver måned i vår, og vil antakelig være et prioritert krav, andre klasse, la han til.

Solgt med leietaker

I samråd med både de sikrede og de usikrede kreditorene har bostyret sett på den store verdien i fortsatt å ha leiekontrakten med Norlense.

– Alle disse summene påvirker hverandre, men det har større verdi. Det er bedre å selge eiendommen med leietaker, sa Steiro.