– Vi er ikke enige i varslerne i NDLA sine påstander og det er heller ikke Deloitte, som har utført to ulike revisjoner, sier daglig leder Jim Jakobsen i Øksnes-selskapet Cerpus.

IT-selskapet Cerpus sine hovedeiere og grunnleggere Tommy Wessel Nordeng og Jarle Ragnar Meløy blir i en svært omfattende artikkel på NRK anklaget for å ha hatt dobbeltroller da deres selskap Cerpus leverte tjenester til den offentlige læringsportalen NDLA.

NDLA er offentlig eid av 18 fylkeskommuner og leverer digitale læreressurser til de videregående skolene. Siden NDLA ble opprettet i 2007 har de brukt om lag 500 offentlige millioner kroner på tjenester og 155 av disse millionene har blitt betalt til Cerpus.

Konflikt pågått i tre år

NRK siterer varslere i NDLA som har reagert på de tette båndene mellom Cerpus og NDLA. Varslerne mener Cerpus var i stand til å levere anbud som konkurrenter hadde vanskelig med å overgå fordi Cerpus satt på innsideinformasjon som gjorde det enklere for dem å levere det beste anbudet.

– Disse varslerne er ansatt i NDLA som er en kunde av oss og vi kan derfor ikke gå inn på varslerne spesifikt. Men dette er en konflikt som har pågått i tre år og det har vært to revisjoner som har sett på anklagene, sier Jakobsen.

Fikk kritikk for Praha-tur

Revisjonene har stort sett frikjent Cerpus, men det er blitt påpekt enkelte regelbrudd. Et forhold som ikke var helt i tråd med reglene for offentlige anskaffelser var en firmatur til Praha som Cerpus bestilte på vegne av NDLA tilbake i 2013.

– Når det gjelder påstanden om brudd på forvaltningsloven, tolker jeg det slik at saken dreier seg om at vi har rådgitt NDLA om å dekke en konferanseavgift på 36.000 kroner, der revisor mente at vi kunne ha påvirket beslutningsprosessen, sier Jakobsen.

– Absurd

Jakobsen mener at søkelyset som har blitt satt på selskapet oppleves som absurd.

– Det faller meg tungt for hjertet at Cerpus blir svertet på denne måten, særlig med tanke på kvaliteten og omfang av tjenester Cerpus har levert gjennom mange år, sier Jakobsen.