Han er sjef for politikontorene i Lofoten og Vesterålen, og har base på Sortland.

Debatten om bevæpning av politiet i Norge har ført til en heftig debatt etter at regjeringens bevæpningsutvalg konkluderte med at de var mot generell bevæpning og PST responderte med at utvalgets trusselvurdering ikke var god nok. Dette meldte NTB i går.

Det har vært en høringsrunde hvor Nordland Politidistrikt har uttalt seg mot generell bevæpning. Lensmann i Sortland er imidlertid ikke på samme linje.

– Jeg er for en bevæpning av hele det norske politiet. Det er basert på trusselbildet og den økte terrortrusselen, sier Lensmann Per Erik Hagen.

Har vært kritisk

Det er ikke først og fremst i Vesterålen at behovet for bevæpning er størst, men Hagen mener at hele politiet bør bevæpnes og ikke bare politiet i de største byene. Det har også vært situasjoner i Vesterålen hvor Hagen skulle hatt bevæpning.

– Vi har hatt kritiske situasjoner hvor det ville gjort arbeidet lettere, sier Hagen.

Merker ikke større avstand til folk

Hagen er ikke bekymret for at folk skal bli redde for politiet hvis de bærer våpen.

– Vi var jo bevæpnet i en periode og vi merket ikke noe til at avstanden til publikum ble større. Det argumentet kjøper jeg ikke. Hvis det er særlige oppdrag hvor det ikke passer med bevæpning, så går det an å løse dette.

Uenighet

Innad i politiet er meningene delte om bevæpning.

Oslo politidistrikt, Vest politidistrikt og Trøndelag politidistrikt ønsker en generell bevæpning, hvor politiet bærer ladd våpen på hoften.

Agder og Finnmark politidistrikt ønsker en ny modell, hvor politiet bærer pistol, men oppbevarer magasiner og ammunisjon separat i utstyrsbeltet. De resterende politidistriktene ønsker ikke generell bevæpning, men videreføring av dagens ordning, med lagring av våpenet i patruljebilene.

Tidligere i dag skrev VOL at PST - Politiets Sikkerhetstjeneste - ønsker en generell bevæpning av politiet.

Politiet på Gardermoen skal i en periode på tre måneder bære våpen i det daglige, og justisministeren gir klart uttrykk for at han ønsker bevæpning. Han ønsker å endre loven.

Det ligger en lang og omstendelig prosess og analyse til grunn for bevæpningen, forklarer justisministeren.

– Vi har ikke hjemmel for å innføre permanent punktbevæpning i dagens politilov, sier Amundsen, som mener dagens regler er for begrensende på dette punktet. Jeg har derfor allerede igangsatt et arbeid for å gjøre endringer i politiloven, slik at vi kan innføre punktbevæpning raskere enn dagens regler åpner for, også av permanent karakter, sier statsråden.