Cerpus, slik de forteller historien, handler om det lille IT-selskapet som til tross for sin beliggenhet langt mot nord og langt til havs har greid å bygge opp noe stort og flott, som til og med har vekket anerkjennelse ut over landegrensene. De bygde seg opp ved å levere tjenester til NDLA (Nasjonal digital læringsarena), som ble lansert som en plattform hvor norske elever i videregående skole fikk tilgang på gratis undervisningsmateriell.

Dette var i 2007 og alle fylkeskommuner i landet sluttet seg til dette systemet, alle såfremt som Oslo, som ikke syntes NDLA var så genialt. I Oslo var det noen som mente at NDLA hemmet konkurranse og kreativ utvikling av læremidler. Det fikk de bare mene, NDLA utviklet seg uavhengig av utdanningspolitikerne i Oslo, og som stor leverandør av tjenester utviklet Cerpus seg i også.

Sleipe Oslo-folk

Historien, slik Cerpus forteller den, viser at folk ute i de ytterste utkantene kan være minst like dyktige til å lage digitale undervisningsløsninger som dem i selveste hovedstaden. Det folkene i hovedstaden derimot er bedre på, er å være utspekulerte og sleipe, og det er det som nå har innhentet Cerpus.

I en pressemelding sendt ut fra Cerpus tirsdag heter det «Vi er trukket inn i et skittent spill» og videre: «Sterke krefter i Oslo, politikere, forlag og bransjeorganisasjoner, har i ti år forsøkt å ta livet av NDLA. Cerpus har nå blitt en del av et skittent spill for å ramme NDLA og tilgangen til gratis digitale læremidler.».

Angrer? – Vanskelig spørsmål

I pressemeldingen renvasker Cerpus seg selv og tilbakeviser anklagene. Framstillingen gir inntrykk av at Cerpus ikke har gjort noe for å fortjene det negative søkelyset, men grunnlegger Tommy Nordeng er allikevel villig til å drøfte om det er noe han angrer på:

– Det er et godt spørsmål, men det er vanskelig å gi et enkelt svar, for vi har vært leverandør til NDLA i så mange år og det er så mange ulike kontrakter vi har inngått. Det jeg kan si er at vi har vurdert fortløpende vår rolle og vi har tatt stilling til etiske problemstillinger, sier Nordeng, og legger til:

– Men, ja, vi angrer på at vi lot NDLA kjøpe så stor del av våre tilgjengelige ressurser at vi ble til de grader avhengig av én kunde.

Selvkritisk til konsulentrollen

Cerpus har blitt kritisert for at Tommy Nordeng og Jarle Ragnar Meløy i Cerpus hadde sentrale posisjoner i NDLA mens de var leverandør til NDLA og kritikerne har ment at disse posisjonene har gitt Cerpus fortrinn i anbudsprosessene.

– Jeg har hatt en rolle som konsulent som fagansvarlig for det tekniske hos NDLA i ulike prosesser. Dette var ut fra ønske fra NDLA, men jeg ser at vi burde insistert på ikke å gå inn i disse posisjonene, selv om det altså var etterspurt. Det er ulovlig for meg som konsulent å gi råd som kan føre til at selskapet mitt kan oppnå fordeler i en senere anbudsprosess, og derfor er det viktig å være ryddig med hvilke roller man har på ulike tidspunkt. Det skal være et skille mellom konsulentprosessen og utlysningsprosessen og derfor har jeg trukket meg ut som konsulent før anbudsprosessene har startet, slik at jeg ikke har påvirket dem.

Til tross for at Nordeng mener at konsulentoppdragene ikke ga Cerpus fordeler som leverandør til NDLA, ser han at det at han hadde lederfunksjoner som konsulent for NDLA gjør at NDLA-kritikerne mistenker at det var en kobling.