VG skriver at den amerikanske FBI-aksjonen mot overgrepsnettsiden Playpen i 2015 og den australske aksjonen mot forumet The Love Zone endte med 45 saker som ble oversendt til norsk politi.

Også en vesteråling ble i høst dømt for besittelse av materiale som viser overgrep mot barn. Han ble dømt til fengsel i fem måneder, hvorav 60 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år.

Tok lang tid før politiet aksjonerte

Men, ingen av tingrettene hvor sakene har vært oppe fått informasjon fra politi og påtalemyndighet om at FBI hadde fremskaffet informasjon ved hjelp av en metode som var ulovlig i Norge. Heller ikke Vesterålen tingrett.

VG har kartlagt sakene, som ble sendt til norske politidistrikter gjennom Kripos. I snitt tok det 107 dager før lokalt politi gikk til aksjon mot nedlasterne av overgrepsmateriale.

FBI gjennomførte sine registreringer på nettsiden i februar og mars i 2015. Vesterålingen som er dømt for forholdet ble pågrepet i midten av november samme år.

Noen saker er fortsatt på vent

Fem av sakene ble sendt til Oslo politidistrikt. Av disse ble to henlagt, mens tre saker fortsatt er på vent to år senere.

– Med tanke på veksten i saker som dette, så er norsk politi ordentlig på hælene. Det har skjedd mye de to siste årene, men vi ligger fortsatt langt bak, sier lederen av Oslo-politiets seksjon for etterforskning av alvorlige seksuallovbrudd, Kari-Janne Lid, til NTB.

I tillegg til de tre nevnte sakene, har politiet i Oslo 30 tilsvarende saker. De håper å være ferdig med de mest alvorlige før sommeren.

Også Vestfold-politiet fikk oversendt fem saker. I to av tilfellene ble det aksjonert før det var gått to måneder, mens tre andre ble liggende i opptil ni måneder.

– Vi må strekke oss for å bli bedre. Jeg er ikke fornøyd når jeg ser disse tallene, sier Kjell Johan Abrahamsen, påtaleleder i Sørøst politidistrikt, til VG.