På fredag var Tobias Andersson tilstede under ITAs (International tunneling and space association) konferanse og prisutdeling i Paris og han var nominert i kategorien med det feiende flotte navnet «Young tunneler of the year».

– Ja, du må få med at det er «young tunneler», sier Andersson som er 34 år ung.

Jobbet for LNS

Andersson ble annonsert som vinner og bakgrunnen for det er flere prosjekt den unge svensken har arbeidet på, både i Norge og Sverige. Andersson har arbeidet i ulike entreprenør-firma, og arbeider i dag med en tunnel gjennom Ulriken i Bergen for Skanska, men et av prosjektene han fikk prisen for gjorde han for den vesterålske entreprenøren LNS.

Tunnelboring

LNS-prosjektet var tunnelen i Røssåga i Mo i Rana hvor Andersson var sjef for tunnelboremaskinen. En tunnelboremaskin er som navnet tilsier en gedigen boremaskin som lager sirkelformede tunneler på størrelse med maskinens diameter. Den Andersson opererte for LNS hadde en diameter på 7,2 meter og tunnelen ble til slutt 7,6 kilometer lang.

– De fleste tunneler blir laget ved at man sprenger seg innover, så det å bruke tunnelboremaskin er litt mer sjeldent.

Vanskelig operasjon

Andersson forteller at prosjektet for LNS var forholdsvis utfordrende fordi fjellet var spesielt hardt og arbeidslaget var nødt til å skifte lager til hodet på boremaskinen mens den sto i tunnelen. De måtte sprenge seg rom rundt maskinen for å få byttet lageret og det var ikke helt enkelt, men de fikk byttet lageret i løpet av seks uker.

– Det var et veldig bra team hvor alle bidro til at vi kom oss igjennom utfordringene.