Statens vegvesen har på oppfordring fra VOL hentet ut statistikk over trafikkuhell på strekningen Smineskrysset - Vikbotn for tiden fra 1. januar 2010, da vegvesenet tok i bruk loggføringsverktøyet Vegloggen.

Tre involvert i ulykke tirsdag

Det kommer etter tirsdagens trafikkulykke på Frøskeland, der én kvinne ble sendt med ambulansehelikopter til UNN Harstad, mens to personer ble sendt til legesjekk med lettere skader.

Flere av dem VOL snakket med på stedet etter ulykka, påpeker at det ofte er ulykker der.

Tall fra Statens vegvesen viser at dagens ulykke var den ellevte på strekningen mellom Smineskrysset og Vikbotn de siste sju årene.

De har ikke statistikk som viser ulykker i akkurat denne svingen.

Tre personer var involvert i en trafikkulykke på Frøskeland tirsdag. En kvinne ble sendt til UNN Harstad. Hun har moderate skader, og tilstanden er stabil. Foto: Jenny Dahl Bakken

Elleve på sju år

I 2010 var det ingen ulykker på strekningen, mens det var én i 2011. I 2012 var det tre ulykker, mens det i 2013 var én.

Det var én hver i 2014 og 2016, mens det ikke var en eneste én i 2015. Hittil i år har det vært fire ulykker på strekningen.

I én av ulykkene var det en buss involvert. Fire ganger har det vært trafikkuhell med vogntog, der ett av dem var utenlands.

Fem ganger er det personbiler som har vært involvert i ulykkene, og tre av disse tilfellene har skjedd i 2017.

– Har gjort det vi kan

Statens vegvesen er klar over at akkurat dette punktet kan være en utfordring. Kurven er forholdsvis skarp, og kommer etter en rettstrekning på 5-600 meter. Hastigheten er satt ned til 60 kilometer i timen akkurat der.

– Vi er klar over denne utfordringen, og derfor er det formerket med farlig sving, i tillegg til at det er bakgrunnsmarkeringer i ytterkant av kurven, sier fungerende avdelingsdirektør for Statens vegvesens veiavdeling i Midtre Hålogaland, Tor Ivar Johnsen.

Han mener at det er lite vegvesenet kan gjøre ytterligere, uten å måtte bygge om veien.

– Vi har gjort de tiltakene som vi normalt gjør på sånne steder, sier han.

Etter å ha pratet med vegvesenets lokalkjente i området, anslår han at det skjer 1-2 utforkjøringer bare i den svingen årlig. Han kjenner ikke til om det skal ha vært noen dødsulykker, i alle fall ikke i moderne tid.