Dagens Næringsliv hedrer hvert år raskt voksende og lønnsomme bedrifter rundt om i landet, i sin kåring av årets gasellebedrifter. For å bli en gaselle må bedriften minst ha doblet omsetningen over fire år, og ha over én million kroner i omsetning første år.

Bedriften må også ha positivt samlet driftsresultat og ha unngått negativ vekst. Konsern og holdningsselskaper, eller offentlig finansierte virksomheter, er ikke med i kåringen.

På lista over kommunene i Nordland som har flest gaseller per innbygger ligger Øksnes på tredjeplass med 10 gaseller, bak Moskenes med fire og Røst på topp med to. I antall er det bare Vågan, Narvik, Bodø og Rana som har flere gaseller enn fiskerikommunen i Vesterålen. Bø tar sjetteplassen på lista med sine fire gaseller.

Fiskerisuksess

Gasellevinner i Nordland er oppdrettsforskerne i Letsea på Dønna, som har økt omsetningen sin med nærmere 300 millioner kroner på fire år. Andreplassen tar Nordnorsk Stamfisk i Steigen, hvor Nordlaks er én av fire eiere. Eneste selskap fra Vesterålen på topp 20-lista er Klotind AS, som eies av Øksnes-reder Mikal Steffensen. Ifølge Dagens Næringsliv har selskapet samlet de fire siste årene hatt en driftsmargin på 55 prosent.

Klotind AS økte nemlig omsetningen fra 2,3 millioner kroner i 2013, til 64 millioner kroner i 2015 og 153 millioner i fjor. Driftsresultatet økte fra 25 til 102 millioner kroner fra 2015 til 2016.

Som VOL har omtalt tidligere skyldes en del av veksten i fjor flytting av kvoter fra Klotind til 115-fotingen Solværskjær, som Steffensen i vinter solgte til Øksnes Kystfiske. Men 2016 var også et godt år på fiskefeltene. Ifølge Steffensen bidro fisket i seg selv inntekter på 80 millioner kroner og et driftsresultat på 22 millioner kroner.

Entreprenørvekst

Neste vesterålsbedrift på topplista i Nordland er Røkenes Maskin AS på Sortland, som tar en 23.-plass. De har økt omsetningen sin fra 2,2 til 11,5 millioner de siste fire årene, driftsresultatet har økt fra 132.00 til 615.000 kroner. Sortlandentreprenør KA Karlsen Bygg tar 26.-plassen med en omsetningsvekst på 33 millioner kroner på fire år, fra 16,3 millioner kroner i 2013 til 49,8 millioner i fjor, og en økning i driftsresultatet med fire millioner kroner den samme perioden.

Andre bedrifter på topp 50-lista i Nordland er ifølge Dagens Næringsliv Seafood Partners i Alsvåg, som driver med eksport av fisk, A1 Trafikkskole på Sortland og kystfiskeselskapene Langnesværing og Røstad & Sønn på Myre.

Antall gasellebedrifter i Vesterålen:

Øksnes: 10Bø: 4Sortland: 7Hadsel: 5Andøy: 3Lødingen: 2