Lave temperaturer kombinert med vind, samt regn eller sludd rundt 0 grader, er særlig kritisk når det kommer til varmetap.

– På kalde dager bør du for eksempel unngå å forlate en hund utendørs mens du er på jobb eller på kafé eller kjøpesenter, sa seksjonssjef Nina Brogeland Laache i Mattilsynet til NTB i fjor vinter.

I tillegg trenger mange dyr ekstra mat og vann i forbindelse med kuldeperioder. Laache ber dyreeiere sørge for at dyrene får tilgang til tilstrekkelig ly og varme.

– Alle dyr som holdes ute store deler av døgnet, ikke ved kortvarig lufting, skal til enhver tid kunne søke ly og finne tørr og lun liggeplass. Dyra skal være tilpasset utelivet. Kun tilpassede og robuste raser av storfe og hest egner seg godt til uteliv på vinteren siden de har beskyttelse i ekstra dekkhår.

PETA har listet opp en rekke råd for å ta vare på kjæledyrene i kulda:

  • Hold dyrene innendørs. Dyr med kort pels kan også ha på en varm genser eller frakk når de må ut på luftetur.

  • Ikke la kattene og hundene vandre omkring ute. Om vinteren kryper katter gjerne under bilpanseret for å holde seg nær varmen fra motoren, og dermed kan de bli alvorlig skadet når bilen starter (for å unngå dette kan man dunke kraftig på panseret før motoren startes). Dyrene kan også bli desorientert når bakken er dekket av snø eller is. Det er flere kjæledyr som går seg vill om vinteren enn på andre årstider

  • Hold utkikk etter omstreifere. La dyr som har gått seg vill være innendørs til du finner eierne, eller ta dyrene med til en dyrevernorganisasjon. Hvis dyrene er skvetne eller vanskelige å få tak i, sett ut mat og vann og gjør i stand et midlertidig ly før du ringer dyrevernet eller dyrepolitiet som kan hjelpe til med å fange dem

  • Hvis det er snø på bakken, må den fjernes fra potene, beina og brystet til hundene og kattene når de kommer inn. Salt og andre kjemikalier kan gjøre dyrene syke hvis de får dem i seg.

  • Frostvæske kan være dødelig hvis den inntas. På grunn av den søte smaken blir dyrene tiltrukket av den. Unngå søl, sett korken godt fast etter bruk og plasser flasken på et sted hvor dyrene ikke kan få tak i den.